Guvernul pregăteşte o modificare a Codului Fiscal prin care microîntreprinderile ar putea fi obligate la plata unui impozit obligatoriu minim de 1.625 lei pe trimestru.

Surse guvernamentale susţin că această măsură a fost luată în urma verificărilor făcute de către autorităţile fiscale care au constatat că majoritatea companiilor, inclusiv microîntreprinderi, au înregistrat pierderi, astfel că s-a decis aplicarea unui impozit forfetar.

Impozitul va fi aplicat microîntreprinderilor care efectuează, preponderent, activităţi incluse în următoarele categorii:

  • tranzacţii imobiliare
  • închiriere şi leasing
  • operaţiuni de investigaţii şi protecţie

Noile prevederi vor fi aplicate şi pentru microîntreprinderi care desfaşoară activităţi legate de hoteluri şi alte facilităţi de cazare, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie, servicii în tehnologia informaţiei şi informatice, juridice şi de contabilitate, fabricarea băuturilor sau industria alimentară.

UPDATE: 40% dintre firmele din România, strivite de impozitul pe pierderi

Micii întreprinzători care şi-au creat afaceri de familie şi eventual şi-au luat şi o maşină în leasing pe firmă riscă să fie ucişi de măsurile fiscale anunţate de Guvern.

Impozitul „pe pierdere” se va aplica firmelor care au cifră de afaceri sub 216.600 de lei pe an, însă multe din acestea sunt afaceri de genul buticurilor de cartier, cu doi-trei angajaţi, şi aceştia membri ai familiei, şi care funcţionează la limita rentabilităţii. Pentru astfel de firme, o taxă suplimentară de 6.500 de lei pe an ar însemna falimentul.

Antreprenorii sunt revoltaţi de măsurile anunţate de guvern, însă, în absenţa unor patronate care să-i reprezinte, îşi varsă amarul pe forumurile ziarelor online.

  • „Eu închid firma. Şi-mi caut de lucru… Dacă nu, să-mi dea statul bani să supravieţuiesc. Am un amic care are o firma unde sunt angajaţi el şi sotia. A zis că el va trece în somaj… va mai primi salariu doar soţia lui. Daca nu rezistă, va inchide…”, comentează unul dintre cititori, Ştefan V, pe forumul site-ului Capital.
  • „O să sufocati prin această impozitare tot ceea ce este sănătos în economie. În perioada asta grea, am clienţi care pierd 3-4000 de lei pe zi şi cu toate acestea nu concediază. Credeţi ca e moral să fie impozitaţi forfetar?”, se întreabă Cătălin, un alt cititor al Capital.

Potrivit datelor furnizate de  www.listafirme.ro, 298.961 de firme au raportat în 2007 o cifră de afaceri sub 216.000 de lei pe an – pragul de la care s-ar putea aplica, din mai, impozitul forfetar. Cele 298.961 de firme reprezintă aproximativ 40% din totalul societăţilor comerciale active în România. În aceste firme lucrau aproape 650.000 de angajaţi în 2007. 

Încă o lovitură de graţie pentru întreprinderile mici şi mijlocii vine din interdicţia de a deduce TVA pentru autovehicule şi carburanţi. Aceasta se va traduce printr-o majorare cu 19%  a costurilor legate de autovehicule. Indirect, vor fi lovite şi firmele de leasing, pentru care sectorul auto a generat, anul trecut, circa 70% din afaceri.