Naftogaz a anuntat in aceasta dimineata ca Gazprom a redus drastic livrarile de gaz destinat consumatorilor europeni si care tranziteaza Ucraina, fapt ce va provoca „in urmatoarele cateva ore” o serie de perturbari privind aprovizionarea Europei cu gaz natural.

In cursul zilei de ieri premierul rus Vladimir Putin a cerut companiei Gazprom sa reduca imediat volumul gazului transportat prin gazoductul din Ucraina, ca raspuns la prelevarile ilegale pe care Rusia pretinde ca le-a efectuat Ucraina.

Potrivit purtatorului de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, Ucraina si-a insusit in mod ilegal in acest an peste 63 de milioane de metri cubi de gaz natural destinat statelor europene.

Divergentele dintre Rusia si Ucraina au reaparut la sfarsitul anului trecut, din pricina unei datorii a Naftogaz catre Gazprom.

UPDATE: Toate livrarile de gaz rus catre Bulgaria, Turcia, Grecia si Macedonia au fost sistate, a anuntat ministrul bulgar al economiei, citat de Evenimentul Zilei. De asemenea, compania Romgaz a anuntat ca livrarile de gaz catre Romania au scazut. Inainte de izbucnirea disputei dintre Rusia si Ucraina, Romania importa 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia, pe ruta ucraineana, volum echivalent cu aproximativ 20% din gazul consumat zilnic de Romania.

UPDATE 2: Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, compania rusa a sistat total astazi  furnizarea de gaze naturale care intrau in tara pe la Isaccea.

In aceste conditii, Transgaz a luat o serie de masuri operative pentru rezolvarea rapida a situatiei de criza si echilibrarea Sistemului naţional de transport gaze.

Sursele de furnizare a gazelor naturale in aceste conditii sunt asigurate din producţia interna a Romgaz, Petrom si alti mici producatori, din depozitele de inmagazinare subterana, precum si prin cantităţile preluate, in conditii normale, prin punctul Mediesu Aurit, se arata in comunicatul ministerului.

UPDATE 3: Daca temperaturile vor creste, niciun roman nu va avea de suferit din cauza sistarii livrarilor de gaze rusesti prin punctul Isaccea, sustine analistul Bogdan Chireac. Totusi, la temperaturi mai mici de –15 grade Celsius, sistemul de transport al gazelor nu face fata fara importul din Rusia.

“La temperaturi scazute, scade si presiunea gazelor, ceea ce necesita un debit mai mare de gaz. La un consum mai ridicat, vor fi necesare intreruperi de alimentare, asa cum s-a mai intamplat in Bucuresti, in urma cu trei ani. Deocamdata, marile combinate nu functioneaza si, astfel, nu utilizeaza gaz. Totusi, populatia este cea care consuma aproximativ 70%, iar la temperaturi mai scazute de minus 15 grade, apar automat probleme in sistem. Dupa depresurizare, dureaza cateva zile sa represurizezi, timp in care nu vom avea caldura”, a declarat Bogdan Chireac.