Rata inflaţiei în octombrie a crescut la 1,06%, iar faţă de luna similară a anului trecut s-a situat la 7,39%, în uşoară creştere faţă de nivelul de 7,3% consemnat la sfârşitul lunii septembrie, informează Institutul Naţional de Statistică. Cresterea tinde astfel sa compenseze deflatia din luna august. In orice caz, luna august este singura din an in care ne putem astepta la o scadere a preturilor de consum.
În luna octombrie 2008 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,14%, iar tarifele serviciilor cu 2,23%. Preţurile din categoria mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,52%.
Cele mai semnificative creşteri de preţuri din categoria marfurilor alimentare s-au inregistrat la oua (9,9%), iar din categoria marfurilor nealimentare, la tutun (2,56%).
Din categoria mărfurilor alimentare, cele mai semnificative ieftiniri au avut loc la fructe proaspete, iar din categoria mărfurilor nealimentare, la combustibili. La categoria servicii s-au înregistrat scăderi de preţuri la abonamentele radio şi televiziune.
UPDATE: Dintre produsele si serviciile cu o relevanta mai mare in cosul inflatiei, trebuie notat ca painea (cu o pondere de aproape sase procente) a crescut cu 0,35%. Combustibilii, care ocupa cea mai mare pondere dintre toate produsele (peste 7%) au scazut insa cu 0,31% fata de luna precedenta, pe fondul descresterii din lunile trecute a preturilor la petrol. Trebuie notat ca serviciile cele mai consistente, convorbirile telefonice, au crescut comparativ cu luna precedenta cu 3,35%.
In opinia lui Ionut Dumitru de la Raiffeisen Bank, rata de 1,06% inregistrata in cursul lunii trecute este ceva mai mare decat se aproximase initial. O prima cauza consta in faptul ca scaderea preturilor la combustibili nu a fost atat de consistenta. La capitolul cresteri, trebuie subliniat faptul ca la alimente s-au inregistrat preturi mai mari, desi a fost un an agricol bun. De regula, cand anul agricol este bun, fiind un exces de produse in piata, preturile scad. Dar, de aceasta data, date fiind cresterile de salarii peste productivitate, oamenii au varsat acesti bani direct in consum. Astfel, comerciantii au speculat momentul si au crescut preturile. Dumitru mai precizeaza ca presiunile inflationiste raman si ne putem astepta ca pana finele anului sa fim matorii unei inflatii mai mari decat cea prognozata initial.
Sursa: INS