UPDATE 2:

„Rezerva valutara nu a scazut, ci a crescut”

La finele lunii octombrie 2008, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 27,318 miliarde euro, in crestere cu 1,297 miliarde euro fata de luna anterioara, a spus guvernatorul Bancii Centrale.

Acesta a tinut sa infirme categoric speculatiile potrivit carora rezerva valutara a Romaniei s-a diminuat considerabil, cu aproximativ sase miliarde de euro. Dimpotriva, sustine Mugur Isarescu, aceasta a crescut cu peste un miliard de euro.

Rezerva valutara a Romaniei nu este plasata la banci comerciale din Romania, ci in strainatate in instrumente financiare din categoria Triple A (AAA) si chiar Triple A Plus (AAA+), adica cele mai sigure posibile.

Bancile resimt efectele crizei

Efectele crizei se fac simtite pe piata bancara autohtona, a lasat sa se inteleaga guvernatorul BNR.

Explicatia este cat se poate de logica si ea are in vedere nu soliditatea bancilor romanesti ci faptul ca liniile de finantare de la bancile-mama se raresc pana la disparitie.

„Bancile au intrat intr-o batalie pentru resurse. Se simt efectele crizei”, a spus Mugur Isarescu. 

UPDATE

Salariile – cea mai serioasa problema

Unul dintre elementele care au contribuit la inversarea trendului inflatiei este, potrivit lui Mugur Isaresc, scaderea pretului petrolului.

Guvernatorul BNR estimeaza chiar ca pretul petrolului nu va mai trece de 100 dolari/baril. „Nu mai vad un pret la petrol de peste 100 de dolari cand toata lumea este in criza”, a spus acesta.

Pe de alta parte, exista si elemente de risc in ceea ce priveste inflatia, unul dintre acestea fiind, in viziunea guvernatorului BNR, salariile.

„Cresterea salariilor peste nivelul productivitatii reprezinta cea mai serioasa problema cu privire la inflatie”.

Temperare a creditului in valuta

Unul dintre efectele actualei crize il reprezinta reducerea accdentuata a ritmului de crestere a creditului in valuta sustine Mugur Isarescu, care a afirmat in cadrul conferintei de presa mentionate: Vad creditul in valuta puternic temperat.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa ca „am intrat in era incertitudinilor”.

Isarescu a spus ca desi turbulentele financiare internationale nu afecteaza direct Romania, exista, pe de alta parte, efecte indirecte asupra mediului economic romanesc.

„Criza de nervi”

„Efectele indirecte pot fi mai dramatice decat cele directe. Pot aparea fenomene de panica. Atunci cand ai o criza de nervi, poti chiar sa dai foc la casa”, a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a mai afirmat ca se constata o inversare de trend in ceea ce priveste inflatia, insa a mentionat ca orice abatere poate sa miste semnificativ in sus sau in jos nivelul acesteia.

Potrivit lui Mugur Isarescu, elementele care pot afecta inflatia (n.r. estimata anul acesta la 6,7%) sunt: pretul petrolului, preturile administrate, volatilitatea preturilor produselor alimentare si cursul de schimb.