Criza financiara internationala are efecte limitate asupra sistemul bancar autohton, a declarat astazi guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, bancile romanesti sunt foarte solide, iar banca-mama nu poate retrage liniile de finantare."Capitalurile dintr-o banca nu se pot retrage, sub nicio forma. Liniile de creditare nu sunt bani care se iau cand ii trăzneste celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul si spune «Bau», iar banii au plecat din Romania. O
Criza financiara internationala are efecte limitate asupra sistemul bancar autohton, a declarat astazi guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, bancile romanesti sunt foarte solide, iar banca-mama nu poate retrage liniile de finantare.
„Capitalurile dintr-o banca nu se pot retrage, sub nicio forma. Liniile de creditare nu sunt bani care se iau cand ii trăzneste celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul si spune «Bau», iar banii au plecat din Romania. O eventuală banca din exterior cu probleme, daca a creditat o banca din Romania, nu poate retrage banii”, a tinut sa precizeze Mugur Isarescu.
Acesta a tinut sa transmita un mesaj „de incurajare” mediului financiar-bancar autohton, afirmand, de asemenea, ca starea de panica ce pare sa fi cuprins, la un moment dat, piata romaneasca este determinata mai degraba de necunoasterea fenomenului.
„Panica pare a fi generata pe de o parte de necunoastere si de putina dorinta de senzational”, a completat guvernatorul Bancii Centrale.
Băncile româneşti sunt foarte solide, iar Banca Naţională poate asigura lichiditatea necesară
Daca vor fi probleme de lichiditate in sistem, Banca Nationala poate asigura lichiditatea necesara, a tinut sa precizeze guvernatorul BNR.
In ceea ce priveste interventiile in piata si temerile exprimate de unii analisti cu privire la faptul ca acest lucru ar putea duce la pierderea rezervei valutare, Mugur Isarescu a afirmat ca rezerva valutara a Romaniei, de peste 26 de miliarde de euro este suficienta si ca aceste temeri nu au temei.
Potrivit acestuia Banca Centrala trebuie sa intervina atunci cand nu este convinsa asupra realitatii cotatiilor din piata.
„Este foarte importanta realitatea cotatiilor din piata, a jucatorilor reali, nu vorbim de corecti, ci de reali, adica cei care au lei si valuta. A te juca pe ecran cu cotatii este un mare pacat intr-o piata care se vrea functionala. Trebuie sa vedem cat de reale sunt acele cotatii, daca cel care cumpara valuta are lei, isi permite sa cumpere lei la 18%, ca sa vanda, contra valuta”, a mai spus Mugur Isarescu.