In timp ce planeta se chinuie sa treaca prin cea mai mare criza financiara din ultimii zeci de ani, Islanda este amenintata sa devina prima tara care va intra in "faliment national", desi bancile si companiile sale au realizat numeroase investitii. Pana nu demult, acest mic stat nordic de 320.000 de locuitori desemna un model de succes si avea o crestere economica rapida, in ciuda locului modest pe care il ocupa pe scena internationala, din punct de vedere geopolitic. Boom-ul d
In timp ce planeta se chinuie sa treaca prin cea mai mare criza financiara din ultimii zeci de ani, Islanda este amenintata sa devina prima tara care va intra in „faliment national”, desi bancile si companiile sale au realizat numeroase investitii.
Pana nu demult, acest mic stat nordic de 320.000 de locuitori desemna un model de succes si avea o crestere economica rapida, in ciuda locului modest pe care il ocupa pe scena internationala, din punct de vedere geopolitic.
Boom-ul din anii ’90 de pe bursa a permis companiilor si bancilor islandeze sa investeasca foarte mult in toata Europa.
Acest succes nu avea sa dureze prea mult, ba dimpotriva, investitiile majore au determinat un esec devastator. La ora actuala, economia islandeza este una dintre cele mai fragile, daca nu chiar cea mai vulnerabila economie europeana la miscarile din sistemul financiar. Bancile si companiile din Islanda au inceput sa se „inghita” una pe cealalta si au creat o interdependenta care acum poate fi asociata unui „castel de carti”.
Guvernul islandez a decis nationalizarea bancii Glitnir, a treia ca marime din Islanda, fapt ce a determinat afundarea coroanei islandeze ca efect al speculatiilor pesimiste privind capacitatea Bancii Centrale, care a anuntat ca doreste sa obtina un imprumut de 4 miliarde de euro din partea Rusiei.
In continuare guvernul a nationalizat Landsbanki, a doua mare banca islandeza, din cauza riscului unui „faliment national”.
Cea mai mare banca din Islanda a obtinut un imprumut de 500 de milioane de euro de la Banca Centrala, iar Banca Suediei a anuntat ca va imprumuta filialele suedeze ale Kaupthing cu 700 de milioane de euro, pentru „realizarea unei stabilitati financiare a Suediei si asigurarea unei functionari fluide a pietelor financiare”.
Marea Britanie este ingrijorata de criza din Islanda, care a suspendat orice tranzactie bancara in cadrul filialelor Landsbanki din Anglia. Premierul britanic a anuntat ca guvernul va incepe procedurile judiciare pentru recuperarea economiilor celor 300.000 de englezi care aveau bani depusi aici.
Premierul islandez a inceput, prin urmare, sa se planga de faptul ca sustinerea Europei privind Islanda lipseste.
UPDATE: Cea mai mare banca din Islanda, nationalizata
Statul islandez a nationalizat si ultima institutie financiara care nu era nationalizata. Astfel, guvernul islandez preia controlul bancii Kaupthing, pentru a mentine continuitatea operatiunilor bancare comerciale in Islanda. O data cu aceasta nationalizare, toate cele trei mari banci din Islanda au trecut in intregime sub controlul statului.
Parlamentul islandez a adoptat de urgenta o lege care da puteri sporite guvernului in ceea ce priveste sectorul financiar.
Astfel, depozitele din Islanda sunt in intregime garantate.
Sursa: 20min.ch