UPDATE: Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească nimic

Procentul românilor care nu reuşesc să pună niciun ban deoparte este de 50,4%, potrivit studiului privind evoluţia economisirii în România, realizat de către BNR şi Centrul Român de Politici Economice. Pe de altă parte, acest procent este mult mai mare în Bucureşti, ajungând la circa 70%. Valoarea medie a economisirii este de 8% din venituri, elementul care influenţează cel mai mult nivelul economisirii fiind factura la telefon. Pe categorii de vârstă, persoanele sub 25 de an

Procentul românilor care nu reuşesc să pună niciun ban deoparte este de 50,4%, potrivit studiului privind evoluţia economisirii în România, realizat de către BNR şi Centrul Român de Politici Economice.

Pe de altă parte, acest procent este mult mai mare în Bucureşti, ajungând la circa 70%. Valoarea medie a economisirii este de 8% din venituri, elementul care influenţează cel mai mult nivelul economisirii fiind factura la telefon.

Pe categorii de vârstă, persoanele sub 25 de ani economisesc mai mult faţă de cele cu vârstă cuprinsă între 25 şi 40 de ani. Pe de altă parte, susţin autorii studiului, nivelul economisirii creşte după vârsta de 40 de ani.

UPDATE: Două treimi din economii sunt în lei

Procentul economiilor în lei este de aproape 70%, respectiv 67,7%.

Autorii studiului afirmă că principaluil avantaj văzut de către cei care au depozitele în lei îl reprezintă dobânda mai mare comparativ cu depozitele în valută.

Pe de altă parte, cei care au depzite în valută apreciază stabilitatea şi posibilitatea de a face speculaţii pe curs.

Aproape 30% dintre români au avut sau au un credit

Ponderea românilor care au avut sau au un credit în derulare este de 29,5% din total. Principalele elemente care sunt luate în calcul atunci când se contractează un credit sunt mărimea dobânzilor şi a comisioanelor precum şi garanţiile acordate.

Cei care au contractat un credit în lei au folosit banii în special pentru achiziţionarea bunurilor de folosinţă îndelungată, creditele în valută fiind utilizate mai ales pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare şi autoturisme.