Cursul de referinţă anunţat astăzi de către Banca Naţională a scăzut cu 4,57 bani, la 4,1620 lei/euro, şi a atins astfel cel mai redus nivel din ultimele aproape opt luni, pe fondul unor vânzări mari de valută din partea unei bănci străine, potrivit dealerilor.
O paritate mai redusă decât cea de miercuri a fost anunţată de BNR la 19 mai, când euro a fost cotat la 4,1548 lei.
Banca centrală a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,2077 lei/euro, în scădere cu 1,88 bani faţă de nivelul de luni, de 4,2265 lei/euro.
Leul s-a aperciat şi în raport cu dolarul american, rata oficială coborând la 2,8987 lei/dolar, respectiv cu 1,99 bani sub paritatea din ziua anterioară, de 2,9186 lei.
Bogdan Baltazar: Leul este încă subevaluat. Nivelul real este 4,1-4,15
Analistul financiar Bogdan Baltazar susţine că leul este încă sub evaluat astfel că o continuare a trendului de întârire este de aşteptat. O altă cauză a creşterii leului o reprezintă sentimentul de încredere în rândul investitorilor determinat de instalarea unui nou guvern şi de probabilitatea foarte mare ca bugetul să fie adoptat în următoarele două săptămâni.
„Eu o spun de mai multă vreme că leul este sub evaluat. Din analizele mele, nivelul real al leului este undeva în palierul 4,1-4,15 lei/euro, evident cu fluctuaţiile inevitabile”, a declarat pentru capital.ro Bogdan Baltazar.
De asemenea, acesta susţine că sentimentul de încredere al investitorilor are rolul său. „Instalarea unui nou guvern, probabilitatea ca bugetul să fie adoptat cât mai repede precum şi schimbarea de atitudine a Fondului Monetar Internaţional faţă de România au făcut ca şi investitorii să aibă mai mare încredere în să mizeze pe leu”, a mai spus Bogdan Baltazar.
UPDATE
Nicolae Chidesciuc, ING : Există o percepţie mai bună a investitorilor faţă de România
Percepţia pozitivă a investitorilor faţă de perspectivele economiei româneşti şi speculaţiile acestora pe curs şi pe dobândă constituie explicaţiile principale ale întăririi monedei naţionale, susţine economistul şef al ING, Nicolae Chidesciuc.
„Vorbim despre o percepţie mult mai bună a investitorilor străini faţă de România. Decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară a fost foarte bine văzută. Străinii au considerat nivelul din piaţă al dobânzii (piaţa interbancară – n.r.) ca fiind atractiv aşa că au speculat atât pe curs cât şi pe dobânzi”, a dezvăluit pentru capital.ro Nicolae Chidesciuc cauzele întăririi leului.
În momentul de faţă, dobânzile interbancare pe termen scurt depăşesc 10 la sută/an
Dobânzile de pe piaţa interbancară pot fi accesate Aici