Oliver Huber, purtătorul de cuvând al banca centrale a Austriei a dezminţit azi informaţiile apărute în cotidianul Die Presse potrivit cărora Österreichische Volksbanken, compania-mamă a Volksbank a fost pusă "pe lista de supraveghere". "Capitalul de rang întâi este solid. În testele noastre de stres, Volksbanken nu a căzut sub cerinţele legale de adecvare a capitalului chiar şi în cele mai dificile scenarii", a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale
Oliver Huber, purtătorul de cuvând al banca centrale a Austriei a dezminţit azi informaţiile apărute în cotidianul Die Presse potrivit cărora Österreichische Volksbanken, compania-mamă a Volksbank a fost pusă „pe lista de supraveghere”.
„Capitalul de rang întâi este solid. În testele noastre de stres, Volksbanken nu a căzut sub cerinţele legale de adecvare a capitalului chiar şi în cele mai dificile scenarii”, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Oliver Huber.
Banca centrală a Austriei a precizat, în jurul prânzului, că Österreichische Volksbanken a îndeplinit cerinţele de adecvare a capitalului impsue de legislaţie chiar şi într-un test de stres bazat pe un scenariu foarte dificil, iar situaţia în care se regăseşte această bancă nu este sub nicio formă comparabilă cu cea a Hypo Group Alpe Adria.
Die Presse a publicat azi un articol potrivit căruia, autorităţile de la Viena consideră că Österreichische Volksbanken, a patra mare bancă din Austria, este „relevantă sistemic”, fără a preciza sursa informaţiilor.
În articol se susţinea că agenţia guvernamentală care administrează infuziile de capital derulate de Austria în sectorul bancar a transmis o scrisoare ministrului Finanţelor, Josef Proell, în care se spune că Volksbanken prezintă „simptome îngrijorătoare” şi sugera că banca ar avea nevoie de un investitor.
Austria a naţionalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita falimentul acesteia, care ar fi afectat sever încrederea în sistemul bancar est-european. Iniţiativa a necesitat intervenţii din partea preşedinţilor Băncii Centrale Europene şi Bundesbank – banca centrală a Germaniei.
Reprezentanţii băncii neagă existenţa unei liste
Un purtător de cuvânt al Österreichische Volksbanken a dezminţit ulterior informaţiile prezentate de Die Presse, afirmând că „nu a auzit niciodată de o astfel de listă de supraveghere” şi că „banca nu anticipează niciun risc de a fi naţionalizată”.
„Evident, toate băncile mari sunt supravegheate atent”, a arătat el, făcând referire la testele de stres derulate recent de banca centrală a Austriei.
Pierderi de aprope jumătate de miliard de euro
Österreichische Volksbanken a înregistrat o pierdere înainte de taxe de 468 milioane euro în trimestrul al treilea şi a anunţat că trimestrul al patrulea va fi afectat de asemenea de deprecierea activelor şi de provizioane semnificative alocate pentru acoperirea creditelor neperformante.
Volksbanken vrea să obţină anul viitor o majorare de capital de 400 milioane euro de la acţionari, printre care se numără mai multe bănci cooperative din Austria, dar şi DZ Bank din Germania şi grupul austriac Raiffeisen Zentralbank.
Sucursala românească are profit
Österreichische Volksbanken este prezentă în România prin Volksbank, care a obţinut în primele nouă luni un profit de peste 41 milioane euro. Activele totalizau la finele lunii septembrie 3,4 miliarde euro, iar profitul se ridica la 42 de milioane de euro. Banca are în portofoliu credite de 3,13 miliarde de euro, finanţate în mare parte din surse externe, dat fiind că depozitele atrase nu însumează decât 638 de milioane de euro.
Volksbanken se numără printre grupurile-mamă ale primelor nouă bănci cu capital străin din România, care au semnat acorduri scrise şi scrisori bilaterale de angajament prin care şi-au asumat, faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, să-şi menţină expunerea pe piaţa românească şi să capitalizeze adecvat subsidiarele.
SURSA:Mediafax