Desi Uniunea Europeana afirma ca Londra ar putea intra in zona euro, analistii spun ca o eventuala adoptare a monedei unice de catre Marea Britanie nu ar fi cea mai potrivita solutie pentru iesirea acesteia din criza.

Dat fiind faptul ca sistemul financiar britanic a fost mult mai afectat decat al celorlalte state europene, britanicii trebuie sa faca eforturi mult mai sustinute pentru reabilitarea lui. In consecinta, Marea Britanie nu este interesata de abandonarea politicii sale monetare de acum.

Analistii afirma ca nici macar devalorizarea lirei nu este un motiv pentru ca britanicii sa paraseasca lira sterlina.

„Marea Britanie nu este nici Islanda, nici Ungaria. Devalorizarea lirei este un avantaj la momentul de fata, intrucat ii permite sa-si mareasca exporturile si sa limiteze efectele crizei”, spune Philippe Martin, economist la Scoala de Economie din Paris.

Mai mult, opinia publica nu este pregatita pentru o astfel de schimbare, iar utilizarea moneei euro in Marea Britanie nu numai ca nu ar scoate economia britanica din criza, dar exista posibilitatea sa o agraveze.

UPDATE:

Pe de alta parte, in luna ianuarie, Banca Centrala Europeana (BCE) a catalogat Marea Britanie ca fiind „nepotrivita” pentru moneda comunitara, chiar daca vrea sa adere la euro, dupa scaderea dramatica a valorii lirei si a exploziei deficitului bugetar.

„Marea Britanie nu indeplineste criteriile de aderare la moneda euro”, a declarat seful pentru afaceri externe al bancii, Lorenzo Bini Smaghi.

Potrivit acestuia, deficitul public al Marii Britanii va ajunge la circa 6% din PIB in cursul acestui an si va creste si mai mult in 2010. Mai mult, Smaghi a precizat ca lira sterlina nu are un curs de schimb suficient de stabil.

Normele de aderare la moneda unica europeana impun un deficit de maxim 3% din PIB, doi ani de stabilitate monetara si o datorie publica de maxim 60% din PIB.

Aceste reguli au fost putin inlesnite pentru a permite aderarea Italiei, Belgiei si a Greciei in zona euro, insa conditiile devin tot mai stricte, pe masura ce Banca Centrala Europeana vrea sa excluda statele est-europene pana cand acestea for fi cu adevarat pregatite sa adopte euro.