După ce Capital a semnalat că dacă statul român nu valorifică repede certificatele de CO2 alocate, există riscul ca după 2012 să nu mai avem ce face cu ele, Laszlo Borbely iese cu declarații în presă: el a precizat că speră ca, din aprilie, România să poată tranzacţiona certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO2). Borbely a adăugat că reprezentanţii României au făcut "un lobby foarte puternic" ca să se permită reportarea acestor certificate şi după 2012.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a spus, azi, la Târgu Mureş, că în urmă cu o săptămână, a avut loc la Bonn o întâlnire a comisiei care analizează procedura de suspendare a României în ceea ce priveşte tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, care a avut o reacţie pozitivă la raportul prezentat. ”În momentul de faţă aşteptăm punctul de vedere al experţilor care au fost anul trecut în România şi decizia se va lua, sperăm, în luna martie, deci noi sperăm că din luna aprilie vom putea începe să tranzacţionăm aceste certificate”, a declarat Borbely.
De asemenea, ministrul Mediului a mai spus ca România a devenit portavocea statelor care cer reportarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
"Noi am făcut şi un lobby foarte puternic şi suntem portavocea acelor ţări care au cerut reportare, fără noi nu se poate lua o decizie la nivelul Uniunii Europene şi iată ce înseamnă când putem să ne impunem punctul de vedere, România fiind al şaptelea stat (din UE – n.r.). Deci, în momentul de faţă, chiar dacă noi apărem ca băieţii răi, dintre cei care susţin acest punct de vedere, îl vom susţine în continuare”, susține Borbely.
Din punctul lui de vedere, aceste certificate trebuie reportate pentru că ”România a făcut foarte mari sacrificii în a reduce emisiile între 1990 şi 2012. Vom avea un consiliu de mediu în 9 martie, la Bruxelles, unde vom discuta această problemă”. Potrivit lui Borbely, la reuniunea din luna noiembrie de la Doha se va lua o decizie cu privire la reportarea acestor certificate, dar că ”deocamdată decizia e deschisă şi ne luptăm pentru a se reporta aceste certificate”, alături de România fiind ţări precum Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia şi Estonia.
României i s-a suspendat dreptul de tranzacționare cu „carbon“, în august 2011, pe motiv că Agenția Națională de Protecție a Mediului (ANPM) nu a inventariat corect emisiile de noxe din țară.
Citește și: