După ce Ucraina şi Belarus au cauzat opriri ale gazelor sau reduceri semnificative ale transportului de gaz din Rusia către Europa, acum a venit rândul Moldovei să pună astfel de probleme. Din cauza unei explozii lângă Tiraspol, mai exact între localităţile Chircăieşti, Chiţcani şi Copanca, au fost reduse aproape la jumătate volumele de transport către Bulgaria şi Turcia, în timp ce în România impactul a fost destul de redus.
Fără victime
Explozia s-a întâmplat cândva între orele 5.30-6.00. Sunetul exploziei a fost auzit de locuitorii din Tiraspol şi Tighina, în timp ce geamurile clădirilor din localităţile apropiate au fost sparte. Din relatările martorilor reiese că flacăra a avut o înăţime de peste 50 de metri (foto), fiind vizibilă de la câţiva kilometri depărtare. Nicio persoană nu a murit. Explozia a lăsat în zonă un crater de 100 metri pătraţi.
Moldovagaz închide robinetul
Deoarece explozia s-a produs chiar pe limita ce separă teritoriul controlat de separatiştii transnistreni de teritoriul administrat de Republica Moldova, au venit echipe de intervenţie atât de la Tiraspol cât şi din partea Chişinăului. Autorităţile de la Tiraspol au trimis mai multe echipaje de pompieri şi au evacuat zona pe o rază de doi kilometri. Intervenţia pompierilor a fost îngreunată şi de drumurile prost asfaltate din zonă şi desfundate ca urmare a ploilor din ultimele zile.
La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţi ai Moldovagaz care, potrivit Lilianei Puşcaşu de la Serviciul Protecţiei Civile şi al Situaţiilor Excepţionale de la Chişinău, au închis segmentul de conductă Tiraspol-Căuşeni.
Cantităţile de gaz destinate Balcanilor se reduc
Un oficial al Tiraspoltransgaz, compania transnistreană de profil, a declarat că livrările de gaz către Balcani au fost suspendate. Valentin Zemlyanski, purtător de cuvânt al companiei ucrainene Naftogaz a declarat că volumul de gaze către Balcani a fost redus de la 40 milioane de metri cubi la 24 milioane metri cubi. Potrivit lui Dimitar Gogov, director în compania de transport Bulgargaz, autorităţile bulgare caută acum rute alternative de transport a gazului şi că gazul intrat în Bulgaria este cu 70% mai puţin decât trebuia.
UPDATE: România nu este afectată
Potrivit lui Ioan Rusu, director al companiei române Transgaz, ţara noastră nu întâmpină probleme cu presiunea gazului, iar nivelul cantităţilor livrate României nu au înregistrat scăderi faţă de ziua de ieri. Comparativ cu Bulgaria, 65% din gazul consumat de România provine din producţie locală. În plus, nu tot gazul importat dinspre Rusia intră prin punctul Isaccea din judeţul Tulcea, celălalt punct de intrare fiind Medieşu Aurit din judeţul Satu Mare.
Această explozie s-a produs pe conducta cu traseul Ananiev (Ucraina) – Tiraspol (R. Moldova/Transnistria) – Ismail (Ucraina) – Isaccea (România). Conducta furnizează gaze atât Moldovei (conducta fiind înţepată în câteva puncte şi de transnistreni), cât şi României, Bulgariei şi părţii vestice a Turciei.