Trei banci care au incercat sa isi acopere pierderile inregistrate prin atacul esuat asupra cursului de schimb sunt vinovate, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru că au incercat sa transmita ideea existentei unei crize de lichiditate pe piata interbancara. „Nu exista nicio criza de lichiditate. Lichiditate exista pentru cine stie si vrea sa o acceseze” a declarat, miercuri seară, Isarescu. Potrivit afirmaţiilor sale, desi pot accesa de la BNR fonduri prin facilitatea Lombard, garantand cu titluri de stat, la o dobanda de 14,25% pe an, trei bănci incearca in continuare sa se imprumute pe piata interbancara la dobanzi care depasesc 60%. Oficialii BNR nu au mentionat numele celor trei banci (initial au fost patru). Cotatiile afisate in sistemul Reuters arata ca ING si UniCredit sunt printre cele care afiseaza cele mai mari cotatii ROBOR.
„Se incearca surprinzator o ridicare nejustificata a dobanzilor”, spune Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din cadrul BNR. Oficialii BNR spun ca bancile in cauza incearca sa mascheze pierderile rezultate in urma unor tranzactii realizate pentru clienti nerezidenti, nume mari din strainatate, care au jucat contra leului si care in momentul de fata nu reusesc sa isi inchida pozitiile. Guvernatorul BNR nu a mai folosit termenul „atac speculativ”, ci a afirmat ca in ultima perioada am avut de-a face cu un „atac pe leu”. Nume mari ale lumii financiare, de la Goldman Sachs la Barclays au cumpărat saptamana trecuta valuta, mizand pe aprecierea fata de leu. Pentru tranzactii, acestea au apelat la banci partenere din Romania. Desi nu aveau lei la data tranzactiei, au apreciat ca ii vor putea imprumuta vineri, cand trebuia facuta decontarea. Nu au mai reusit insa sa imprumute suficient pentru a-si inchide pozitiile chiar daca au platit si dobanzi de peste 80%. In conditiile in care nici cursul de schimb nu s-a dus dincolo de pragul de 4 lei/auro, cum sperau speculatorii, acestia au inceput sa vanda pentru oprirea pierderii. „S-a jucat destul de tare! Vom afla ce sume s-au jucat”, arata Isarescu
BNR injectează zilnic in piata circa 4 miliarde de lei, atat prin facilitatea Lombard, cat si prin alte tipuri de facilitati. „Sunt 10 banci care au accesat Lombard si nu au avut probleme. Unii, dintre cei trei care au pus presiune pe dobanzile din piata interbancara ne-au spus ca ….le e rusine sa apeleze la Lombard. De ce sa-ti fie rusine sa te imprumuti la 14,25% si sa te duci sa te imprumuti apoi la 40%?”, spune Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din cadrul BNR. El ameninta cu sanctiuni acele institutii financiare care vor incerca sa transfere clientilor, prin scumpiri nejustificate ale creditelor, constul propriei nepriceperi. „Am putea cere reintroducerea sanctiunii pentru administrare necorespunzatoare a resurselor ce le-au fost incredintate”, arata Cinteza.
Seful ING Romania, Misu Negritoiu, a declarat pentru Capital ca „Banca Nationala intra, prin aceste declaratii, in razboi cu bancile comerciale si arata ca nu are niciun apetit sa coopereze cu acestea asa cum au facut alte banci centrale in ultima perioada”. In opinia sa, facilitatea Lombard nu este la indemana tuturor bancilor, pentru ca nu toate au titluri de stat cu care sa garanteze, si o masura mai buna ar fi ca BNR sa garanteze tranzactiile interbancare, emitand norme speciale in acest sens. „Pierderile de care s-a tot vorbit s-au facut in numele si contul clientilor. Probabil ca pozitiile nu se vor inchide nici vineri”, conchide Negritoiu.
UPDATE: BNR a anuntat ca va limita dobanzile de pe piata inter-bancara. Situatia vizata este cea in care se depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei lombard, care este in prezent de 14,25%. Concret, daca nivelul ROBOR (depozitele atrase) depaseste pragul de 17,8%, cat rezulta in prezent din calcule, banca centrala va interveni, suspendand temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante (10 la numar). BNR va publica, intr-o asemenea situatie, indicii ROBID pe toate scadentele la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale, iar indicii ROBOR pe toate scadentele la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a aceleiasi institutii.
Situatia este fara precedent, pana acum BNR nu a mai intervenit in acest mod. Decizia a fost luata dupa ce, in ultimele zile, dobanzile afisate pentru depozitele cu scadenta la o zi si la o saptamana au urcat la valori de peste 45%. In functie de cotatiile ROBID/ROBOR mai multe banci comerciale calculeaza dobanzile percepute clientilor pentru creditele in lei cu dobanda variabila.
Potrivit unui comunicat al bancii centrale, „mentinerea unei relatii functionale pe termen lung intre banci si clientii lor, presupune evitarea transferarii nejustificate asupra acestora din urma a cresterilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare”. BNR a solicitat unui numar de sapte banci comerciale sa „reintre in normalitate”, in ceea ce priveste aceste dobanzi.
Citeste si