Compania Bio Fuel Energy, care operează rafinăria de bioetanol din Zimnicea, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, va începe  livrările de etanol săptămâna viitoare după ce va primi autorizaţia de antrepozit fiscal.

„Producţia a fost pornită în octombrie, dar momentan suntem în probe. Nu putem produce până nu obţinem licenţa de antrepozit fiscal, pentru etanol percepându-se acciză”, a declarat, vineri, directorul general al Bio Fuel Energy, Dumitru Feleagă.

Livrările vor fi destinate rafinăriilor de petrol din ţară, având în vedere că din acest an carburanţii trebuie să conţină minim 4% biocombustibili. Printre clienţi se numără şi compania Lukoil.

Fabrica, care a necesitat până în prezent o investiţie totală de 69 de milioane de euro a fost pusă în funcţiune în luna octombrie, fiind momentan în probe tehnice.

100.000 de tone de etanol pe an

Capacitatea de producţie a fabricii este de circa 100.000 de tone de etanol pe an, care este obţinut din porumb. Fabrica a fost construită pe malul Dunării, pe locul unui fost CET, care a fost demolat.

0-41360-videanusiniculae.jpg

Construcţia unităţii de producţie, care a durat un an şi jumătate, a fost începută în mai 2008 şi finalizată în octombrie 2009. Echipamentele şi utilajele au fost achiziţionate de la firma ZKTY din China.

„Am achiziţionat tehnologia şi utilajele din China, pentru că nu am găsit o ofertă completă în Europa de Vest. În plus, preţurile erau cu 30-40% mai mari la vestici”, a spus Niculae.

Fabrica a fost inaugurată vineri, în prezenţa ambasadorului  Chinei  şi a  ministrului Economiei, Adriean Videanu.

„Avem nevoie de investiţii care să valorifice produesele agricole din România”, a declarat Videanu. „Voi încerca să stimulez tot ce înseamnă proces de reindustrializare în România.

Costuri totale de 90 milioane euro

Investiţia în fabrica de bioetanol se ridică în prezent la circa 70 de milioane de euro, însă Niculae speră ca investiţiile totale efectuate să nu depăşească 90 de milioane de euro.

„Costurile echipamentelor, al utilajelor şi ale construcţiei au fost de 55 de milioane de euro, iar lucrările de infrastructură, în portul fabricii, în silozuri, aducţiuni, au costat  14 milioane de euro”, a declarat Niculae.

Platforma industrială este concepută în aşa fel încât toate materiile rămase în urma Producerii etanolului din porumb să fie utilizate. Astfel platforma industrială, care are o suprafaţă de 13 hectare, cuprinde utilaje care produc şi ulei vegetal, furaje pentru animale, sau de lichefiere a dioxidului de carbon rezultat din fermentarea porumbului, care este vândut producătorilor de băuturi răcoritoare.

Rafinăria are şi o centrală termoelectrică, care produce energie în cogenerare, cu şase turbine cu o putere de 2 MW fiecare. Circa 60% din energia electrică produsă este utilizată de rafinărie, restul fiind vândut către consumatorii externi.

O tonă de bioetanol costă 675 de euro

0-41361-zimnicea.jpg

Potrivit lui Niculae, pentru a obţine o tonă de etanol sunt necesare între 3 şi 3,2 tone de porumb, care costă aproximativ 90 de euro pe tonă. El a adăugat că nu îşi propune neapărat să mărească suprafaţa de porumb cultivată de Interagro, grup pe care îl deţine.

El a mai spus ca o tona de bioetanol era tranzactionata ieri pe burse cu circa 675 de euro.           

Investiţie recuperată în 4 ani

Toţi banii investiţi în rafinăria de bioetanol provin din surse proprii, a mai precizat Nicuale, care a recunoscut că a încercat să contracteze credite de la BCR şi Raiffeisen, dar că băncile nu au înţeles proiectul şi nu i-au dat bani.

Omul de afaceri a mai spus că un termen realist de recuperare a investiţiei este de 4 ani, dar că într-un scenariu optimist ar putea să-i recupereze în 3 ani şi într-unul pesimist în 5,5 – 6 ani.