Noua forma a taxei auto a intrat in vigoare luni, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial (MO) a Ordonantei de Guvern, care modifica vechea forma a taxei.

In MO, Ordonanta de Guvern publicata nu precizeaza data de la care aceasta intra in vigoare, drept pentru care, potrivit legii, triplarea taxei pentru masinile second-hand este valabila de ieri, 8 decembrie 2008, .

Astfel, incepand de marti va fi aplicata noua varianta pentru toate autoturismele second-hand aflate la prima inmatriculare.

De asemenea, noul program de calculare a taxei a fost trimis Administratiilor Financiare. Acestea vor trebui sa recalculeze taxa pe poluare auto si pentru dosarele analizate luni, intrucat Ordonanta de Guvern a intrat in vigoare la data publicarii sale in Monitorul Oficial.

UPDATE:

Potrivit actualului document publicat in MO in data de 8 decembrie 2008, toate autovehiculele cu o capacitate cilindrica mai mica de 2.000 cm cubi sunt scutite de la plata taxei de poluare auto:

Art II: Autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 cm cubi si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene incepand cu data de 15 decembrie 2008 se excepteaza de la obligatia de plata a taxei de poluare pentru autovehicule, stabilita potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008.

Art III: Prevederile art. III se aplica pana in data de 31 decembrie 2009 inclusiv”.

Click pentru a mari

0-23046-mo.jpg

In realitate, Guvernul a transmis catre MO un document gresit (reiese ca atat automobilele noi cat si cele second-hand sub 2.000 cm cubi sunt scutite de taxe!) si urmeaza ca in perioada imediat urmatoare sa rectifice acea „scapare” printr-o Erata publicata in Monitor. Erata va preciza toate categoriile de autovehicule care vor fi scutite de la plata taxei, data intrarii in vigoare a Ordonantei, precum si categoriile de masini pentru care taxa se tripleaza.