UPDATE: Nu există zonă din lume în care virusul să nu poată ajunge

Lumea se confrunta deja cu o criză economică extinsă la nivel planetar. Acum, gripa porcină reprezintă o nouă îngrijorare din cauza riscului unei pandemii. Virusul a făcut peste 100 de morţi în Mexic, în vreme ce în Europa au fost confirmate trei cazuri. Care ar fi impactul unei pandemii asupra economiei mondiale?Prima victimă, industria turismuluiNoua ameninţare are un impact serios asupra industriei turismului, deja slăbită de criza economică. Gripa porcină era

Lumea se confrunta deja cu o criză economică extinsă la nivel planetar. Acum, gripa porcină reprezintă o nouă îngrijorare din cauza riscului unei pandemii. Virusul a făcut peste 100 de morţi în Mexic, în vreme ce în Europa au fost confirmate trei cazuri. Care ar fi impactul unei pandemii asupra economiei mondiale?

Prima victimă, industria turismului

Noua ameninţare are un impact serios asupra industriei turismului, deja slăbită de criza economică. Gripa porcină era ultimul lucru de care aveau nevoie actorii din această industrie, în special companiile aeriene şi cele turistice.

În 2003, epidemia de pneumonie atipică (SARS) a avut un impact sever asupra turismului mondial. Conform cifrelor furnizate atunci de Organizaţia Internaţională a Turismuui, numărul pasagerilor pe rutele internaţioanle s-a diminuat cu 1,4%. Într-o singură lună, traficul aerian al companiilor din Asia-Pacific, unde a fost focarul epidemiei, s-a redus cu 50%, conform datelor Asociatiei Internaţionale de Trasnport Aerian. În total, transportatorii din această zonă au pierdut 6 miliarde de dolari.

În cazul fericit în care gripa pornină ar rămâne circumscrisă geografic, companiile de transport americane şi latino-americane vor fi cele mai afectate. Dar şi companiile europene vor fi atinse, cele spaniole în special, cu Iberia în capul listei, liderul de piaţă în ceea ce priveşte legăturile dintre Europa şi America Latină. Companiile asiatice vor fi cel mai puţin afectate din cauza relaţiilor mai puţin consolidate pe care le au cu America Latină.

Afectarea companiilor aeriene are drept consecinţă indirectă scăderea preţului barilului de petrol. În cursul zilei de ieri, preţul petrolului a pierdut nu mai puţin de 3 dolari.

Turbulenţe pe pieţele financiare

În sesiunile de tranzacţionare de ieri, acţiunile companiilor aeriene listate la Burse au înregistrat deprecieri. Astfel, British Airways, Air France-KLM sau Lufthansa înregistraseră deprecieri pe pieţele financiare. Mai mult, şi grupul hotelier francez Accor a fost sancţionat ieri la Bursă.

„Apariţia gripei porcine din Mexic antrenează îngrijorările privind economia mondială”, spune anaistul Patrick Bennet, analist al pieţelor de schimb, unde s-a înregistrat o înclinare a balanţei în favoarea yenului japonez, care s-a impus drept monedă de refugiu şi a atins cel mai mare nivel din ultimele 4 săptămâni.

Singurii câştigători pe Burse au fost companiile farmaceutice: GlaxoSmithKline, AstraZeneca, precum şi Chugai Pharmaceutical, care comercializează anti-viralul Tamiflu al grupului Roche.

Care ar fi costul economic al unei pandemii

În 2003, criza SARS a ucis 800 de oameni, dintre care 349 în China. Virusul a „afectat” şi Bursele asiatice, care au trăit atunci cea mai dificilă perioadă din ultimii 5 ani. În urma epidemiei de pneumonie atipică, regiunea Asia-Pacific a pierdut 18 miliarde de dolari, adică jumătate de punct procentual din PIB, conform ultimelor estimări.

„Dacă gripa porcină devine pandemie, acest lucru ar fi catastrofal pentru economia mondială, care este deja în genunchi”, afirmă economistul Kenneth Broux pentru publicaţia „Wall Street Journal”. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), virusul are un evident potenţial pandemic.

Dacă SARS a afectat economia Asiei, gripa porcină va afecta economiile occidentale, adică exact cele care ar fi trebuit să alimenteze relansarea mondială. „O pandemie ar putea fi, astfel, un obstacol în calea reluării creşterii economice mondiale”, spune Broux pentru „WSJ”.

Într-un raport din 2006 privind gripa aviară, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima că în cazul unei pandemii similare gripei spaniole din 1918 se va produce un declin brutal, dar temporar, al economiei mondiale. În raport este specificat, însă, faptul că gravitatea depinde de durata şi de măsurile sanitare adoptate.

Banca Mondială are previziuni sumbre

Conform unui raport al Băncii Mondiale (BM) din 2008, o pandemie cu amplitudine moderată ar putea costa mai mult de 2% din PIB-ul mondial, iar una „severă” ar putea deteriora PIB-ul mondal cu mai mult de 5 procente, adică aproximativ 3.000 de miliarde de dolari.

Comerţul internaţional, şi aşa afectat de criza economică globală, se va comprima şi mai mult din cauza restricţiilor asupra exporturilor şi a reacţiilor împotriva propagării virusului. Deşi medicii spun că nu consumul cărnii de porc aduce apariţia îmbolnăvirilor, mai multe ţări au decis suspendarea importurilor din Mexic şi Statele Unite. Indonezia, Thailanda, China, Rusia, Ucraina şi Liban au luat deja această decizie.

UPDATE: Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu există zonă a lumii în care virusul să un poată ajunge. Observaţia a fost făcută după ce au început să apară cazuri suspecte în toate colţurile lumii.

În zona Asia – Pacific au apărut cazuri suspecte în următoarele ţări: Coreea de Sud, Australia, Hong Kong şi Noua Zeelandă.

În Europa au apărut 20 de cazuri suspecte în Spania, dar şi un caz în Franţa, 5 cazuri în Elveţia precum şi în Danemarca şi Suedia.

În zona Americii Latine există 12 cazuri suspecte în Columbia, dar şi în Brazilia şi Peru.

SURSE: „L’Expansion”, „Wall Street Journal”
DETALII:
Citeşte şi Gripa porcină: virus real, virus virtual.