Maşini ca bonus la achiziţia unei locuinţe, rable acceptate ca avans pentru casă, probarea apartamentului înainte de cumpărare şi clasicele discount-uri de până la 20% pe perioada târgului, sunt tacticile la care au apelat vânzătorii de apartamente pentru a atrage clienţi.

Dezvoltatorii imobiliari se întrec în oferte şi la cel de-al doilea târg imobiliar organizat după lansarea „Prima Casă“, deşi clienţii nu mai sunt atât de încrezători în programul statului, după ce s-au convins că au de-a face cu birocraţia sistemului.

În primele ore ale târgului imobiliar Project Expo: Prima Casă, ce se desfăşoară în perioada 18-20 septembrie la Palatul Copiilor din Capitală, expozanţii fac ultimele retuşuri în pregătirea afişelor cu promoţii „fulgerătoare“. Cei 62 de participanţi expun la acest târg circa 9.800 de locuinţe, dintre care 75% se încadrează în programul guvernamental.

Cea mai ieftină locuinţă scoasă la tarabă are un preţ de 16.000 de euro, fără TVA, şi este o garsonieră aplasată în ansamblul Apex Project din Ploieşti. Dezvoltatorii acestui proiect au refăcut un fost cămin de nefamilişti şi au scos la vânzare 200 de unităţi locative.

 

Compania cu cel mai mare portofoliu de unităţi locative, Impact Developer&Contractor, are ca ţintă în cadrul târgului, promovarea proiectului Greenfield şi vânzarea a cel puţin trei apartamente.

„Stocul actual de locuinţe făcute cu cele mai bune tehnologii şi materiale ce caracterizau vârful pieţei acum un an este în scădere. Totodată, mutarea accentului pe preţuri mici, determină ca materialele şi tehnolgiile utilizate la noile construcţii să fie slabe calitativ, precum şi suprafeţele să devină din ce în ce mai mici. Viitoarele locuinţe care se află acum în proiectare sunt adevăratele locuinţe de criză”, a declarat Dan Ioan Popp, director general al Impact.

Cele mai mici preţuri promovate de Impact sunt de 54.996 euro pentru apartamente cu două camere de 48,9 mp, nefinisate, ce pot fi configurate de client.

Fraţii Negoiţă oferă maşini bonus

Ansamblul rezidenţial Confort City din zona Vitan, dezvoltat de fraţii Negoiţă, oferă clienţilor un autoturism Chevrolet Spark la achiziţia unui apartament cu două camere, în suprafaţă de 52 mp, la un preţ de 49.000 de euro, fără TVA.

„Oferim posibilitatea clienţilor să îşi achiziţioneze prin Prima Casă nu doar o locuinţă, ci şi o maşină, ambele incluse în acelaşi preţ. În prezent, avem 50 de dosare depuse prin programul Prima Casă“, a declarat pentru capital.ro Marius Gavril, junior account manager în cadrul Domus Stil, compania care asigură vânzarea proiectului.

Cea mai ieftină locuinţă din Confort City este o garsonieră, în suprafaţă de 47 mp, care afişează un preţ de 39.500 euro, fără TVA. Potrivit lui Gavril, din cele 1.680 de unităţi, câte numără ansamblul, au fost vândute 70%. Potrivit organizatorilor, faţă de târgul precedent, fraţii Negoiţă au scăzut preţul cu 4.500 euro.

Ofertă pentru cei care nu se înscriu la bancă

După ce la târgul din iulie, au vândut zece locuinţe doar cu buletinul, dezvoltatorii ansamblului Hope City, ce urmează a fi construit în Berceni, au şi crescut preţurile.

Astfel, pentru o garsonieră de 45 mp preţul a crescut de la 46.200 euro, la 47.600 euro, iar apartamentele cu două camere s-au scumpit de la 73.800 euro la 76.600 euro.
Singurele care s-au ieftinit sunt unităţile cu trei camere a căror preţ a scăzut de la 99.000 euro la 88.600 euro.

„În urma târgului din iulie am semnat zece contracte şi mai avem două în curs de semnare. Majoritatea sunt familii care lucrează în străinătate şi care nu se încadrează în condiţiile impuse de bănci“, au spus reprezentanţii dezvoltatorului.

Pentru a achiziţiona o casă doar cu buletinul trebuie să ai un avans de 6% din valoarea apartamentului şi restul sumei se plăteşte în rate egale direct la dezvoltator cu o dobândă fixă de 3,8% pe parcursul a 30 de ani. Antecontractul se semnează la notariat şi tot aici se şi desface în caz de neplată.

La târgul din iulie s-au vândut 1.500 de locuinţe

Potrivit organizatorilor, în urma târgului din luna iulie s-au vândut 1.500 de locuinţe, dintre care 80% prin programul „Prima Casă“.

„Ne aşteptăm ca nivelul de vânzări post-eveniment să fie mai mare, în condiţiile în care oamenii au început să îşi dea seama cum funcţionează programul şi acum că statul se implică pentru ca oamenii să nu îşi piardă avansul“, a menţionat Sorin Săraru, managing partener al Project Events, organizatorul târgului.

Acesta se aşteaptă ca numărul de vizitatori să fie similar cu cel din luna iulie, respectiv 15.000 împărţiţi pe cele trei zile de târg.