Patinoarul, primul construit în zona Ilfov-Bucureşti în ultimii 64 de ani, este singurul care funcţionează la ora actuală, după ce arena "Mihai Flamaropol" a fost demolată.
Pe gheaţa din Otopeni copiii de la cluburile de hochei şi patinaj artistic din Capitală se vor putea antrena gratuit, Ion Ţiriac asigurând de altfel şi transportul acestora cu un autocar. De asemenea, se vor organiza cursuri de hochei şi patinaj artistic pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani în cadrul unei şcoli dedicate. Accesul pentru publicul larg va fi permis în primul trimestru al anului 2017.
Patinoarul are o suprafaţă totală de 4.863 de metri pătraţi, o capacitate de 500 de locuri şi 70 de locuri de parcare, investiţia ridicându-se la 3,6 milioane de euro.
Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat, joi, că arena este doar "o mică picătură" în sportul românesc. "Acest patinoar este o mică picătură într-o mare a sportului românesc. Nu este sofisticat. Pe locul acestui patinoar acum trei luni de zile erau cartofi şi varză, deci era câmp arabil. În mai puţin de trei luni am construit patinoarul şi în mai puţin de trei săptămâni am găsit partenerii pentru ca el să funcţioneze în viitor. Costurile anuale de folosinţă, ţinând cont că am dorit ca accesul tuturor copiilor să fie gratuit, nu este deloc de neglijat. Iar aceşti parteneri au sărit în ajutorul nostru", a spus el.
Ion Ţiriac a primit o crosă din partea preşedintelui COSR, Mihai Covaliu, şi un puc de la ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton.
Conform Agerpres, după tăierea panglicii, pe gheaţa noului patinoar a avut loc un meci demonstrativ de hochei între două echipe de juniori, precum şi câteva programe ale unor copii de la cluburile de patinaj artistic.
Ion Ţiriac îşi propune ca lângă patinoar să construiască o universitate după modelul celor din Statele Unite, dar numai cu ajutorul politicului şi autorităţilor. "Acesta nu este ultimul meu proiect. Să văd, pentru că trebuie să mai am şi parteneri, şi mă refer la parteneri din politic. Eu am ajuns la nivelul în care nu mai am nevoie de nimic şi vreau să dau şi înapoi. S-ar putea ca peste 2-3 ani, în jurul acestui patinoar să avem o universitate pe o suprafaţă de peste 200.000 de metri pătraţi, cu tot ceea ce este nevoie, exact ca în Statele Unite. Dacă există posibilitatea ca această universitate să existe, atunci lângă patinoar vine automat o piscină olimpică, o academie de tenis cu 20 şi ceva de terenuri, vine sala multifuncţională a universităţii de 4.000 de locuri… şi apoi va fi uşor să faci şi o tribună de 5.000 de locuri pentru turneul de la Bucureşti. Dar nu e datoria mea să le fac pe toate. Nu se poate un singur om să le facă pe toate", a afirmat el.
Fostul tenisman a explicat că patinoarul este dedicat copiilor şi juniorilor, dar, în funcţie de program, va putea fi folosit şi de echipele de seniori de hochei pe gheaţă din Bucureşti, Steaua şi Sportul Studenţesc. "Acest patinoar este dedicat copiilor şi juniorilor de la hochei şi patinaj artistic. Dacă după orele lor patinoarul nu va fi întrebuinţat, atunci cu mare plăcere îl dau în folosinţă şi echipelor de seniori de hochei pe gheaţă din Bucureşti (n.r. – Steaua şi Sportul Studenţesc). Este un patinoar care va fi deschis 12 luni pe an şi care va putea fi folosit 24 de ore din 24. Aşa că noi lăsăm pe toată lumea pentru că dorim să umplem cât mai mult programul", a precizat acesta.
La inaugurare au fost prezente numeroase personalităţi sportive printre care Ilie Năstase, Mihai Covaliu, Elisabeta Lipă, George Boroi, Simona Halep, Horia Tecău, Marius Copil, Mariana Bitang, Octavian Bellu, Adrian Stoica, Cristian Gaţu, Violeta Beclea Szekely, Monica Iagăr, Sandra Izbaşa, Andreea Răducan, Mihai Leu, Bogdan Stelea şi Alina Dumitru.
„Patinoarul este mai mult un exemplu pentru autorităţi decât un fapt împlinit. Deci se poate construi în mai puţin de 3 luni şi costă 3,6 milioane de euro. Şi se poate construi în nişte termene omeneşti, cu nişte bani omeneşti. Poate cineva va lua exemplu. După alegeri am mari speranţe că noul Guvern va face din sport o prioritate. Să sperăm că sporturile de iarnă se întorc şi la noi. Politicul trebuie să înţeleagă faptul că e cel mai simplu lucru, că putem avea un centru turistic de la Braşov la Sinaia, cu câteva sute de kilometri de pistă şi încă vreo 100 de hoteluri ar putea să îi retribuiască pe investitori în maximum 10 ani.”
Ion Țiriac