Lanţul de hypermarketuri Pic a anunţat intrarea la cerere în insolvenţă, în contextul crizei economice generale cu care se confruntă în prezent toţi jucatorii din economia românească. Nu este prima reţea comercială românească în această situaţie. Precedentele au fost Spar şi Trident.
Potrivit anunţului oficial, reteaua de hipermarketuri a intrat în insolvenţă în data de 16 noiembrie 2009.
Cu toate că Pic a lansat un amplu proces de restructurare, scăderea vânzărilor a continuat, astfel crescând datoriile faţă de creditori. „În aceste condiţii, acţionariatul PIC a decis intrarea în insolvenţă la cerere”, a declarat directorul de marketing al companiei Pic, Claudia Rusu.
Datorii mari către furnizori
„Cele mai mari datorii sunt către furnizori. Pic a luat aceasta hotărâre din cauza scăderii cererii pe piaţa internă şi a reducerii vânzărilor cu 30% în acest an, dar şi din cauza presiunilor din partea creditorilor”, a mai afirmat Claudia Rusu.
De la data deschiderii procedurii insolvenţei se suspendă toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
„În prezent, echipa de management Pic face eforturi pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reorganizare, pe baza reluării activităţii de aprovizionare şi a vânzării parţiale de active în vederea redresării companiei”, a mai adaugat Rusu.
Reţeaua de magazine Pic numără cinci unităţi în Piteşti, Craiova, Brăila, Oradea şi Călăraşi. În urma procesului de restructurare, acţionariatul a decis închiderea a trei unităţi, respectiv Brăila, Oradea şi Călăraşi rămânând active magazinele din Piteşti şi Craiova.
UPDATE: Spar şi Trident au intrat de asemenea în insolvenţă
Criza a dat peste cap planurile retailerilor români care au sperat că se pot dezvolta pe lângă marile multinaţionale care au pompat sute de milioane de euro în deschiderea de magazine pe piaţa românească.
Astfel reţeaua de supermarketuri Spar, controlată de fraţii Adrian şi Floare Cuc, a intrat în această vară în insolvenţă. Compania, care deţine franciza Spar pentru piaţa românească, se află în prezent în perioada de observaţie, care va dura până în momentul definitivării tabelului de creanţe. În prezent s-au înscris circa 430 de creditori.
Spar a renunţat la 10 magazine de la începutul anului, rămânând cu doar 11 magazine operaţionale. Ulterior, patru dintre magazine, cele trei unităţi din Alba Iulia şi magazinul din Sfântu Gheorghe, au fost francizate firmei Spar Discount din Braşov. În acelaşi timp, retailerul a renunţat la contractele de închieriere în cazul altor cinci locaţii. Potrivit unor informaţii din piaţă, spaţiile comerciale aflate în oraşele Mediaş, Deva, Haţeg, Orşova şi Odorheiul Secuiesc, care au fost eliberate de Spar vor fi preluate de către reţeaua de supermarketuri Billa.
Şi retailerul sibian Trident, deţinut de omul de afaceri Constantin Mateescu, a intrat de bună voie în insolvenţă. Compania a renunţat la două magazine în acest an şi a rămas cu două supermarketuri la Sibiu şi Mediaş şi două hipermarketuri la Deva şi Sfântu Gheorghe.
Ethos şi Primăvara în situaţii incerte
Omul de afaceri Ioan Avram este proprietarul reţelei de supermarketuri Primăvara, prin intermediul firmei Can Serv. Compania a închis în acest an trei dintre spaţiile sale comerciale în Piteşti, Galaţi şi Bacău, utlimul dintre acestea fiind inaugurat doar cu câteva luni înainte de a fi închis.
Ameninţat de insolvenţă, Ion Şoloman a decis să transfere în acest an reţeaua de supermarketuri Ethos de pe firma Ivet Comprod pe Ivet Logistic. Reţeaua Ethos se află de altfel în proces de reorganizare, unele spaţii comerciale fiind închise, în ciuda faptului că retailerul continuă expansiunea.
DETALII:
Citeşte şi Pic Hypermerket a concediat 1.200 de angajaţi în 2009.