Lanţul de hypermarketuri Pic, controlat de omul de afaceri Cornel Penescu, aflat în arest pentru luare şi dare de mită, anunţă restructurarea activităţilor şi a personalului, ca urmare a efectelor crizei economice.

De la începutul anului, Pic a disponibilizat 1.200 de angajaţi, ca parte a planului de rstructurare, şi ia în calcul noi măsuri care pot afecta personalul.

„Nu planificăm disponibilizări suplimentare, însă ne gândim la măsuri de eficientizare a afacerii care ar putea avea un impact neplăcut şi asupra angajaţilor (de exemplu, reducerea programului de lucru al magazinelor sau renunţarea la orele suplimentare)”, a declarat pentru Capital.ro Managerul General Pic, Dragoş Stancu.

Potrivit reprezentanţilor companiei, reţeaua Pic este afectată de scăderea cererii la produsele de larg consum, precum şi de accesul tot mai dificil la finanţare bancară.

“Planul de restructurare care este discutat deschis cu toate părţile implicate, incluzând angajaţi, autorităţti fiscale şi principalele bănci comerciale, a inclus o serie de măsuri profunde de schimbare legate de restructurarea operaţiunilor, eliberarea de lichidităţti, restructurarea personalului şi  reducerea costurilor”, anunţă oficialii Pic Hypermerket.

Ce reduceri de costuri face Pic

“Cu sprijinul angajaţilor, al echipei de management şi al partenerilor noştri de afaceri, ne aşteptăm ca în căteva luni să revenim la normal. Spre deosebire de concurenţii săi, PIC nu beneficiază de suportul unor retţele globale şi de acceea Statul ar trebui să ajute mai mult în rezolvarea problemelor firmelor româneşti pentru a proteja locurile de muncă ale oamenilor şi afacerile locale” , a declarat Dragoş Stancu.

Acesta a subliniat că echipa de management are ca obiectiv principal identificarea tuturor oportunităţilor de optimizare a afacerii şi mai ales toate sursele de venituri suplimentare care să contrabalanseze ieşirile de numerar în această perioadă.

„Ne concentram de asemenea pe relaţia cu furnizorii şi cu băncile pentru a asigura permanenţa livrărilor şi extinderea liniilor de creditare”, a mai spus Stancu. De asemenea, o altă modalitate de creştere a veniturilor în această perioadă este închirierea spaţiilor de parcare foarte largi.

„Acţiunile de reducere a costurilor iniţiate în 2009 au fost numeroase, de la reducerea consumului de combustibili, energie, consumabile, echipamente IT, reducerea cheltuielilor de marketing”, mai declară Dragoş Stancu.

În ceea ce priveşte ajutorul pe care ar trebui să îl primească firmele româneşti din partea statului, oficialul Pic epreciază că ar putea fi luate două măsuri.

„Pe de o parte, relaxarea fiscalităţii şi negocierea flexibilă a re-eşalonării unor datorii în situaţiile de dificultate de respectare a termenelor iniţiale, pe de alta parte, iniţierea unui program mai amplu de susţinere a afacerilor locale care sunt mult mai afectate de criză economică datorită dimensiunii lor mai reduse care le creşte vulnerabilitatea la impactul negativ al crizei economice”, afirmă Stancu.

Pic Hypermarket, de vânzare?

Retailerul Pic Hypermarket a fost în ultima perioadă ţinta mai multor discuţii privind preluarea sa. Astfel, la începutul lunii iunie, surse din piaţă vorbeau despre posibila vănzarea a grupului către retailerul Cora.

Cu toate acestea, Dragoş Stancu afirmă că acestea au fost nefomdate. „Acestea sunt zvonuri şi speculaţii nefondate”, spune Stancu.

Grupul Pic, care cuprinde pe lângă operaţiunile de retail şi divizia de construcţii, divizia de producţie şi cea de transport marfă şi persoane, a înregistrat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 203 milioane de lei. Pentru întregul an, oficialul Pic nu a putut face o estimare a cifrei de afaceri.

„Evoluţia cifrei de afaceri este destul de imprevizibilă având în vedere condiţiile generale ale pieţei”, spune acesta.

Pic are 2.000 de angajaţi şi operează o reţea de cinci hypermarketuri.

SURSA: Pic Hypermarket

DETALII:
Citeşte şi Hipermarketurile PIC, vândute retailerului Cora?