Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca plafonul de garantare pentru depozitele bancare ale romanilor va fi majorat la suma de 50.000 de euro. In prezent, statul garanteaza economiile cetatenilor plasate in banci doar pana in 20.000 de euro. Primul-ministru a explicat ca aceasta masura a fost luata pentru a aduce sistemul bancar romanesc in acord cu cele mai noi decizii ale bancilor centrale din Uniunea Europeana. Concret, decizia la nivelul Uniunii a fost luata la o intrunire a m
Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca plafonul de garantare pentru depozitele bancare ale romanilor va fi majorat la suma de 50.000 de euro. In prezent, statul garanteaza economiile cetatenilor plasate in banci doar pana in 20.000 de euro.
Primul-ministru a explicat ca aceasta masura a fost luata pentru a aduce sistemul bancar romanesc in acord cu cele mai noi decizii ale bancilor centrale din Uniunea Europeana. Concret, decizia la nivelul Uniunii a fost luata la o intrunire a ministrilor de Finante din statele membre. Desi plafonul european este de minim 20.000 euro, iar o serie de tari au recurs deja, individual, la majorarea lui, s-a decis ca plafonul sa fie ridicat in toate tarile la 50.000 euro.
Ideea va fi pusa in practica atunci cand va deveni directiva a UE si va fi aprobata de Comisia Europeana.
UPDATE: Alexandru Matei, presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, a declarat ca decizia va fi implementata si la noi, daca forurile europene o vor decide. Desi viitorul prag are o valoare mai mult decat dubla decat cel actual, Matei nu considera ca impactul va fi unul major. „Trebuie sa ne gandim la faptul ca valoarea medie a depozitelor persoanelor fizice din Romania este de circa 1.100 euro/persoana, in timp ce in cazul persoanelor juridice este de aproximativ 10.000 euro/companie. Nu cred ca majorarea plafonului de la 20.000 euro la 50.000 va aduce modificari fundamentale in piata. Este mai mult o decizie pentru linistirea oamenilor. Cu siguranta ca noi o vom aplica rapid. In fond, daca e ordin – cu placere”, a punctat Alexandru Matei.
Mai trebuie luat in calcul faptul ca nu toate conturile sunt acoperite de aceasta prevedere. Conturile fondurilor de investitii sau a celor de pensii intra sub incidenta altor prevederi.