Indicele imobiliar la care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) lucra încă din 2008 s-a împotmolit încă din fază de proiect, în primul rând din lipsa codurilor poştale din unele localităţi şi în al doilea rând din cauza restructurării prin care trece sistemul bugetar în această perioadă.
Indicele imobiliar urma să fie o copie a sistemului olandez ce identifică istoricul tranzacţiilor prin care a trecut fiecare proprietate în parte şi care putea fi accesat direct de pe Internet prin introducerea codului poştal al imobilului.
„Când am lucrat la elaborarea proiectului-pilot ne-am lovit de lipsa codurilor poştale din unele localităţi, de lipsa numărului la imobile sau a numelor de stradă. Fără această infrastructură, proiectul nu putea fi demarat“, a declarat pentru capital.ro Adrian Nica, purtătorul de cuvânt al ANCPI.
Proiectul-pilot a fost iniţiat în judeţul Buzău şi urma să fie implementat în toată ţara printr-un parteneriat, care implica şi co-finanţare, cu specialişti din Olanda. Pentru primii paşi făcuţi de indicele imobiliar pe pământ românesc s-au plătit circa 400.000 de euro, necesari pentru achiziţionarea soft-ului, adaptat la situaţia locală de către specialiştii olandezi.
Pe lângă istoricul unui imobil, indicele ar fi furnizat date şi despre evoluţia preţurilor şi a ultimelor tranzacţii realizate pe piaţă. Pentru acest lucru, ANPCI urma să colaboreze cu bănci, notari, agenţii imobiliare şi evaluatori.
Boc, a doua frână pentru indice
Pe lângă problemele legate de infrastructura precară a României, a mai apărut şi criza economică ce a determinat schimbări radicale în sistemul bugetar. Agenţia de Cadastru, care se află în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, a trecut de la statutul în care se autofinanţa, la cel de bugetar.
„Toate programele pe care agenţia le-a iniţiat până acum au putut fi realizate datorită faptului că noi ne autofinanţam. În urma deciziei luate de Guvernul Boc, banii încasaţi de agenţie vor merge direct la bugetul de stat, care urmează să ne stabilească un buget de funcţionare. În aceste condiţii, elaborarea indicelui imobiliar nu va beneficia nici de finanţare, chiar dacă partea olandeză co-finanţează mare parte din proiect“, a menţionat Nica.
În prezent, agenţia trece printr-o perioadă de restructurare în care din start au fost desfiinţate 250 de posturi ce figurau ca vacante.
Alţi indici imobiliari
Singurul indice imobiliar existent în acest moment pe piaţă este Bucharest Real Estate Index (BREI), elaborat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International. Acesta urmăreşte în paralel evoluţia preţurilor la apartamentele vechi şi noi din Bucureşti pe baza ofertelor publicate de proprietari în ziarele de anunţuri.
La începutul acestui an, oficialii Institutului Naţional de Statistică (INS) au anunţat că lucrează în parteneriat cu Banca Naţională a României la elaborarea unui prim indice oficial, ale cărui date urmerază a fi făcute publice în primul trimestru al anului viitor. „S-a început deja colectarea datelor cu privire la preţurile imobiliare, însă acestea vor fi făcute publice abia în primul trimestru al anului viitor”, a declarat în februarie Ilie Dumitrescu, director în cadrul INS.
UPDATE: Indice naţional al evoluţiei preţului de ofertă
Portalul de anunţuri imobiliare.ro a anunţat astăzi că pregăteşte, până la sfârşitul acestui an, lansarea primului indice imobiliar naţional de măsurare a evoluţiei preţurilor de pe piaţa rezidenţială din România.
„Indicele este compus din mai mulţi subindici care monitorizează dinamica preţurilor apartamentelor din toate oraşele importante ale ţării unde există o activitate imobiliară suficientă“, au anunţat oficialii portalului.
Indicele imobiliare.ro va ţine cont de toate modificările de preţ ce pot apărea pe parcursul perioadei de viaţă a unei oferte, corelate cu celelalte informaţii de bază: judeţ, localitate, zonă, număr camere, suprafaţă utilă, anul construcţiei.
Formula de calcul se bazează pe algoritmi dezvoltaţi pentru a detecta şi elimina ofertele cu informaţii incomplete sau eronate.