Preţul minim al unui pachet de ţigări ar putea ajunge în 2016 la 12,4 lei, la un curs similar celui de acum, dacă propunerile Comisiei Europene de modificare a legislaţiei privind accizarea tutunului vor fi adoptate.
„Discuţiile privind propunerile Comisiei Europene de modificare a directivei ar putea fi încheiate până la sfârşitul anului şi, desigur, se va încerca punerea lor aplicare cât mai rapidă a acestora, a declarat Tolga Sahin, manager de afaceri fiscale Phillip Morris International.
Conform propunerilor CE, acciza minimă va creşte de la 64 de euro/1.000 de ţigarete în prezent, la 90 de euro/1.000 de ţigarete, până la sfârşitul lui 2016.
În România, acciza minimă a fost majorată de la 1 septembrie, de la 57 de euro la 64 de euro.
UPDATE: Majorări seminificative de preţ în 2010
La începutul anului viitor, Guvernul va ajusta nivelul accizei la ţigarete în funcţie de cursul de schimb leu/euro de la 1 octombrie. Cursul s-ar putea situa în jurul valorii de 4,2 lei/euro, ccea ce ar determina majorarea accizei, care este calculată în prezent cursul din octombrie 2008, de 3,7 lei/euro. Din acest motiv, Sahin estimează o creştere a preţului minim al unui pachet de ţigări de la 6,4 lei în prezent la 7,1 lei la începutul 2010.
În plus, potrivit codului fiscal, acciza la ţigări va creşte în 2010 cu 10 euro la 74 euro/1.000 de ţigarete. Dacă acciza va creşte tot din ianuarie 2010, impactul taxei asupra preţului ţigărilor va fi foarte mare şi greu de suportat de către consumatori.
Astfel, Philip Gambaccini, director fiscal affairs Philip Morris International, propune ca acciza să crescă gradual, în mai multe etape. „Majorarea cu 10 euro a accizei la ţigări ar putea face parte dintr-un plan multianual de creştere terptată a accizei, pentru a ajunge la nivelul de 90 de euro/1.000 de ţigarete în 2016”, a afirmat Gambaccini.
Contrabanda este în creştere
Potrivit unui studiu, prezentat de Phillip Morris, contrabanda cu ţigări a crescut semnificativ în ultimul an în România, ca urmare a majorării accizelor.
Astfel, comerţul ilicit a crescut de la peste 15% din totalul vânzărilor de tutun în august 2008, la 18,2% în februarie 2009, pentru a ajunge la 22,4% în aprilie 2009.
Potrivit lui Peter Imre, director corporate affairs al Philip Morris România, orice majorare de preţ a ţigărilor duce automat la creşterea inflaţiei, precum şi la înteţirea contrabandei.
Deşi obiectivele Guvernului, prin majorarea accizelor, sunt obţinerea mai multor bani la buget şi scăderea incidenţei fumatului, Imre consideră că executivul nu a reuşit să colecteze mai mult şi nici incidenţa fumatului nu a scăzut, pentru că oamenii fumează ţigări de contrabandă.
Imre a dat exemplul unor fabrici de ţigări din Ungaria şi Letonia care au fost închise în ultimii ani ca urmare a majorării accizelor şi a creşterii alarmante a contrabandei.
Răspunzând la întrebarea dacă acest lucru s-ar putea întâmpla şi în România, Imre a spus „De ce nu. Ce ar opri o companie mare care nu îşi acoperă întreţinerea unei capacităţi de producţie de mii de tone să stea aici dacă Guvernul nu face nimic să ajute?”.