După aproape două luni de funcţionare, programul Prima casă a „produs” 1200 de dosare de credit aprobate, cu o medie de 42.000 de euro pe fiecare dosar.

Potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare, până la data de 31 august fuseseră depuse 1700 de solicitări de garantare din care 500 (încă) nu sunt aprobate.

Ritmul de aprobare a dosarelor este încă mic faţă de solicitări şi faţă de suma de un miliard de euro alocată acestui program.

În urmă cu două săptămâni, respectiv pe 17 august, fuseseră aprobate 523 de dosare. în momentul de faţă, adică după 10 zile lucrătoare, sunt aprobate 1200 de dosare, adică o diferenţă de 700 de dosare. Rezultă o medie de 70 de dosare pe zi. FNGCIMM susţine că primeşte cam 150 de solicitări de garantare, zilnic, astfel încât gradul de „neaprobare” (Oficilali ai Fondului de Garantare au declarat pentru capital.ro că dosarele nu sunt respinse, ci retrimise pentru completare) este destul de mare. În orice caz, mai mare decât se recunoaşte oficial.

Trei milioane pe zi, un miliard în doi ani

La o medie zilnică de 70 de soare aprobate şi o medie a creditelor de 42.000 de euro/dosar rezultă aproximativ trei milioane de euro pe zi, respectiv vreo 60-65 milioane pe lună (zile lucrătoare). În acestr context, vor trece aproape doi ani până va fi epuizată suma de un miliard de euro alocată acestui program.

„Valoarea totală a solicitărilor de garantare depăşeşte 67 de milioane de euro, ritmul de sosire al solicitărilor de garantare situându-se la aproximativ 150 de dosare pe zi”, se precizează într-un comunicat al FNGCIMM.

 „Topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, situează pe primele trei locuri Municipiul Bucureşti, judeţul Cluj şi judeţul Constanţa. Pe bănci, BRD este banca de la care au fost primite cele mai multe solicitări de garantare, fiind urmată de BCR şi Banca Transilvania”, se spune, de asemenea, în documentul menţionat.

UPDATE:

De la Guvern se vede altfel

Secretarul de stat în Ministerul pentru IMM-uri Maria Pârcălăbescu a afirmat, la Senat, că programul Prima Casă s-a dovedit un succes, existând 1.756 de cereri aprobate, în valoare totală de 75.615.000 de lei şi 753 de contracte de finanţare deja semnate, precizează Mediafax.

Ea a menţionat, la dezbaterea în Senat a proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă, că acesta este bine gândit şi va avea un „impact pe orizontală în economie”, precizează Mediafax.

În cursul dezbaterilor, senatorul Tiberiu Gunthner a susţinut că Executivul blochează nişte bani sub formă de garanţii pentru ca tinerii să îşi poată achiziţiona locuinţele la preţul de 1.500-2.000 de euro metrul pătrat, în timp ce guvernul reuşea să construiască locuinţe ANL la preţul de 400-600 de euro metru pătrat.

„Din aceleaşi sume se puteau construi de două ori mai multe de locuinţe”, a apreciat el, adăugând , potrivit Mediafax, că diferenţa o reprezintă profiturile uriaşe ale investitorilor, ale intermediarilor şi băncilor.