Programul „Prima Casă” s-a blocat din cauză că nu există un act normativ care să permită transferarea garanţiilor neutilizate anul trecut în bugetul de anul acesta al Fondului de Garantare. În plus, Guvernul vrea să se acorde prioritate dosarelor care vizează construirea de la zero a unei locuinţe, cumpărarea de pe piaţa liberă fiind lăsată în plan secund. Reprezentanţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, ai Ministerului Finanţelor
Programul „Prima Casă” s-a blocat din cauză că nu există un act normativ care să permită transferarea garanţiilor neutilizate anul trecut în bugetul de anul acesta al Fondului de Garantare. În plus, Guvernul vrea să se acorde prioritate dosarelor care vizează construirea de la zero a unei locuinţe, cumpărarea de pe piaţa liberă fiind lăsată în plan secund.
Reprezentanţi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, ai Ministerului Finanţelor şi ai BNR se vor întâlni miercuri pentru a discuta despre deblocarea programului „Prima Casă” şi despre modificările care vor fi aduse, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.
„Interesul este ca programul să fie deblocat cât mai repede. Miercuri va avea loc o întâlnire la care vor participa FNGCIMM, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Băncii Naţionale, dar şi ai patronatelor”, au declarat sursele citate.
Programul „Prima Casă” a debutat la mijlocul lunii iulie 2009, valoarea totală a garanţiilor acordate fiind de un miliard de euro, din care nu s-a utilizat nici măcar jumătate. Potrivit ultimelor date ale Fondului de Garanatare, valoarea garanţiilor acordate este de 485 milioane euro şi 11.500 de cereri aprobate.
La începutul lunii trecute, preşedintele Fondului de Garantare, Aurel Şaramet, declara pentru capital.ro că programul „Prima Casă” va continua şi în 2010, informaţia fiind confirmată, ulterior, şi de către premierul (demisionar, la acea dată) Emil Boc. Şi unul, şi celălalt, au scăpat din vedere un „mic” amănunt: nu există un act normativ în baza căruia să poată transfera garanţia din bugetul pe 2009 în cel pe 2010 al Fondului de garantare.
Din aceelaşi motiv, al unor „mici scăpări”, programul s-a blocat la scurt timp după debutul oficial, mai multe bănci, printre care şi cea mai mare din România, respectiv, BCR refuzând să semneze convenţiile cu Fondul de Garantare.
UPDATE: Boc confirmă
Şeful Executivului a confirmat atât blocajul în care a intrat „Prima Casă”, cât şi intenţia Guvernului de a găsi cât mai repede posibil o soluţie astfel încât Fondul de Garantare să poată primi în analiză noi dosare.
Premierul Emil Boc a anunţat că are în vedere modificarea programului în sensul de a se acorda prioritate acelor dosare care vizează construirea unei locuinţe de la zero.
„Vom discuta în Guvern şi vă vom informa cu privire la decizia noastră cu privire la acest program. Aşa cum am spus, el va continua, dar va fi restructurat astfel încât să putem pune un accent şi mai mare pe locuinţele care se construiesc de la zero”, a spus Emil Boc.
DETALII: Citeşte şi „Prima casă” blocată la Ministerul de Finanţe.
DETALII: Citeşte şi Băncile impun renegocierea convenţiei cu Fondul de Garantare.