Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu, a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru cumpărarea a o sută de calculatoare, destinate funcţionarilor, ceea ce înseamnă 250 de milioane de lei vechi pentru un PC, conform Agerpres.

Primăria municipiului Sibiu a decis să înlocuiască calculatoarele funcţionarilor cu unele mai moderne şi a organizat în acest sens o licitaţie. Condiţiile contractuale, foarte stricte, au făcut ca la licitaţie să participe doar o singură firmă care a şi câştigat, respectiv Industrial Software Sibiu.

Cele 100 de calculatoare pe care Iohannis le-a cumpărat pentru funcţionarii primăriei au, însă, un preţ incredibil, 25.000 de lei bucata.

Contractul încheiat este unul foarte avantajos, conform lui Johannis, deoarece furnizorul a livrat imediat aparatura, iar plata sumei totale a contractului se va efectua trimestrial în rate egale pe parcursul a trei ani. Industrial Software este companie cu capital integral românesc, înfiinţată în 1998, care oferă soluţii integrate de tehnologie a informaţei.

Johannis a preluat modelul terminalelor de la companiile multinaţionale, după o analiză de doi ani, fără să precizeze ce fel de model sunt PC-urile.

„Noile terminale vor scădea consumul de electricitate, vor împiedica orice atac informatic şi vor permite angajaţilor să lucreze doar ce este scris în fişa postului şi nu vor putea să mai stea pe reţelele de socializare sau să lucreze altceva”, potrivit primarului din Sibiu.

Cel mai performant desktop pentru jocuri costă 22.500 lei

0-52038-alien.jpgPe piaţă se găsesc sisteme desktop cu preţuri care sar de 20.000 de lei, însă acestea se adresează în special programatorilor sau împătimiţilor de jocuri. Un asftel de sistem este Alienware Area 51 ALX. Computerul are un procesor Intel Core i7 975 de 3,86 Ghz, două plăci video ATI Radeon HD 5870, 12 GB memorie DDR3. Preţul unui astfel de sistem este de 22.500 de lei.

Reprezentanţii companiei Industrial Software nu au putut fi contactaţi până la această oră, iar primarul Sibiului nu dorit să facă niciun comentariu.

 

UPDATE: Drept la replică

Într-un articol apărut on-line pe site-ul publicaţiei dumneavoastră, la secţiunea „Eveniment”, în data de 20 mai, cu titlul „Primarul Sibiului a cumpărat calculatoare de 25.000 de lei bucata”, apar afirmaţii care dezinformează opinia publică şi aduc atingere imaginii primarului Sibiului, domnul Klaus Iohannis precum şi instituţiei pe care o conduce.

„Primăria Sibiu consideră că trebuie să facă câteva precizări cu privire la articolul menţionat.

În primul rând, primarul nu face achiziţii. Anunţul de achiziţie a fost promovat în sistemul electronic de licitaţii SEAP de către Municipiul Sibiu, care are personalitate juridică.

Contractul de achiziţie nu a presupus cumpărarea de PC-uri. Scopul acestei achiziţii este ÎNLOCUIREA PC-urilor din instituţie.

E vorba de achiziţia de o achiziţie complexă care poate fi accesată pentru documentare www.e-licitatie.ro. Anunţul de participare are numărul 93098/14.01.2010 iar denumirea contractului era „Extindere sistem informatic”.

Redăm informaţiile incluse în documentele de achiziţie:

2. Descrierea succintă a contractului sau a achiziţiei/achiziţiilor:
a) Crearea unei infrastructuri de bază pentru virtualizarea serverelor şi staţiilor de lucru;
S-au achiziţionat pentru virtualizare servere şi staţii: 2 storage cu 16 HDD, 2 switchuri SAN cu 40 porturi, două servere, clienţi hardware pentru 100 staţii (terminale) şi softul aferent VMware vSphere 4.0 pentru server şi VMware View Entreprise pentru 100 staţii.Echipamentele de calcul sunt IBM
COST: 1.072.811 lei fără TVA

b) Implementarea virtualizării pentru un număr iniţial de servere şi staţii de lucru;
c) Implementarea procedurilor de recuperare a datelor în caz de dezastru în cadrul instituţiei;
Pentru punctele b) şi c)
Instalare, configurare şi întreţinere echipamente pe 3 ani + Servicii de Management de proiect pentru produse şi servicii
COST: 191.401 lei fără TVA

d) Extinderea şi reînoirea infrastructurii hardware prin înlocuirea unor servere învechite moral.

Pentru extindere componentă SAP/GIS, implementată în perioada 2006-2010, s-au achziţionat 3 unităţi de extensie pentru sistem de stocare IBM DS 4700, un sistem de stocare IBM DS5020, 4 servere pentru module SAP/GIS, 2 bucăţi UPS 10000VA IBM.
COST: 648.829 lei fără TVA

Pentru reînoire infrastructură hardware opt servere IBM 3550/3650 M2
COST:186.553 lei fără TVA

PRET TOTAL: 2099594 lei fără TVA

În ceea ce priveşte ultima parte a articolului, referitoare la comparaţia total deplasată între desktopuri pentru jocuri şi tehnologia achiziţionată de Primăria Sibiu, suntem convinşi că aţi inclus din greşeală aceste precizări.

Vă reamintim că dumneavoastră aveţi obligaţia legală să publicaţi acest drept la replică şi în acelaşi timp credem că aveţi responsabilitatea morală faţă de cititorii dumneavoastră de bună credinţă de a-i informa corect.”

SURSA: Agerpres