Vazut de multa lume drept „pupilul” lui Vladimir Putin, actualul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, pare sa fi iesit de sub „tutela”.

Ocazia i-a fost oferita de atacurile foarte dure ale lui Vladimir Putin la adresa unui puternic si influent om de afaceri asupra caruia premierul rus a „orientat” organele de control ale statului, printre care procuratura si oficiul anti-monopol.

Acest atac a provocat frisoane printre oamenii de afaceri rusi stiut fiind faptul ca Vladimir Putin nu vorbeste „de unul singur” si nu obisnuieste sa lase lucrurile neterminate.

Efectele psihologice asupra mediului de afaceri din Rusia ca urmare a acestor declaratii nu au fost deloc de neglijat, principalii indicii ai Bursei de la Moscova suferind corectii majore.

Pentru a contracara aceste efecte, presedintele Dmitri Medvedev a cerut autoritatilor statului sa stopeze intimidarea oamenilor de afaceri.

„Autoritatile guvernamentale trebuie sa inceteze sa mai provoace cosmaruri mediului de afaceri. Trebuie sa asiguram un climat normal de investitii in tara noastra”, a spus presedintele Rusiei. 

Afirmatiile lui Dmitri Medvedev, ce pot fi considerate drept primul atac, mai mult sau mai putin voalat, la adresa fostului sau protector, au determinat o crestere a Bursei de la Moscova cu peste doua procente.

UPDATE

Potrivit analistilor, declaratiile liderului de la Kremlin au fost facute cu scopul de a schimba perceptia opiniei publice despre „adevaratul stapan” al Rusiei.

Astfel, conform unui sondaj efectuat de catre Yury Levada Center (YLC) si preluat de agentia RIA Novosti, mai putin de 10% dintre rusi il vad pe Dmitri Medvedev drept liderul inconstestabil al natiunii.

La intrebarea „Cine detine adevarata putere in tara?”, mai mult de o treime, respectiv 36%, l-au indicat pe Vladimir Putin si doar 9% pe Dmitri Medvedev.

Pe de alta parte, cei care sustin ca presedintele Rusiei ar trebui sa „ia distanta” fata de Vladimir Putin pentru a-si creste astfel autoritatea, au primit un surprinzator sprijin chiar de la sondajul citat.

Concret, este vorba despre faptul ca aproape jumatate dintre respondenti, respectiv 47%, sustin ca puterea este impartita in mod egal intre cei doi.