”Lucrăm la bugetul pe 2013 – o gândire care se va reflecta până în 2016. Cred că este absolut necesar să prezentăm pe înţelesul cetăţeanului bugetul. Mâine o să încercăm să traducem pe limba celui care plăteşte taxe şi impozite ce se întâmplă cu banul public. Azi adoptăm conform legii de abilitare ordonanţa simplă privind taxele locale, să terminăm această neînţelegere. (…) Prin decizia autorităţilor locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2013, fie se măresc cu rata inflaţiei”, a adăugat Victor Ponta.
‘Adoptăm ordonanţa simplă privind taxele locale. Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 – asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local – ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, deoarece din 2009, pe când domnul Boc nu era primar de Cluj, era prim-ministru, atunci a mărit taxele locale cu 20%. Acum, ca primar, înţeleg că nu vrea să le majoreze deloc’, a remarcat premierul.
Pe de altă parte, el a avertizat autorităţile locale că nu vor primi resurse suplimentare de la bugetul de stat.
‘Însă în acelaşi timp îmi fac datoria să spun că cei 16% pe care unii primari vor să-i încaseze merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele nici nu vin bani de la bugetul de stat, nu pentru Boc că e în opoziţie, nici pentru primarii noştri. De la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice. E într-adevăr autonomie locală’, a spus Ponta.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale este inclus pe agenda şedinţei Guvernului.
Premierul Victor Ponta anunţa luni că ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată la această şedinţă. ‘După ce intră în vigoare legea promulgată de preşedinte care îmi dă voie să dau ordonanţe, eu dau ordonanţa cu taxele locale. Şedinţa o am poimâine dimineaţă şi o să şi public ordonanţa’, afirma Victor Ponta. Un alt proiect de ordonanţă vizează reglementarea unor măsuri financiare.
Membrii Cabinetului ar mai urma să aprobe mai multe proiecte de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia; privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe; privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Tineretului şi Sportului.
Alte acte normative se referă la organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine şi la desfiinţarea Centrului pentru Artele Spectacolului ”Sala Palatului” şi pentru modificarea unor acte normative.
La şedinţă va fi prezentată şi o notă referitoare la elaborarea ordonanţelor în temeiul Legii 1/2013 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.
Sursa: Agerpres