Comisia Europeană a iniţiat, astăzi, o nouă procedura legală împotriva României pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autorităţile de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România exercită unele atribuţii care, conform normelor UE din sectorul telecomunicaţiilor, reprezintă competenţe specifice de reglementare. Acestea includ aloca
Comisia Europeană a iniţiat, astăzi, o nouă procedura legală împotriva României pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autorităţile de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii.
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România exercită unele atribuţii care, conform normelor UE din sectorul telecomunicaţiilor, reprezintă competenţe specifice de reglementare. Acestea includ alocarea şi atribuirea benzilor de frecvenţă radio şi, mai ales, adoptarea tabelului naţional de alocare a benzilor de frecvenţă, precum şi elaborarea proiectelor actelor normative adoptate de Guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio.
În acelaşi timp, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România îndeplineşte atribuţiile pe care statul român le are în calitate de acţionar la două societăţi care furnizează reţele şi/sau servicii de telecomunicaţii (Romtelecom S.A. şi S.N.R. S.A. – „Radiocom”) şi desfăşoară activităţi de control în cadrul acestora. În conformitate cu normele UE din sectorul telecomunicaţiilor, statele membre care păstrează drepturi de proprietate sau control asupra companiilor care furnizează aceste servicii trebuie să asigure separarea structurală efectivă a funcţiei de reglementare de activităţile legate de proprietate sau control.
Aceasta este a doua procedură privind încălcarea dreptului comunitar iniţiată de Comisie împotriva României în legătură cu independenţa autorităţii de reglementare în sectorul telecomunicaţiilor. Prima procedură privind încălcarea dreptului comunitar, aflată încă în curs, a fost iniţiată în ianuarie 2009 în legătură cu demiterea preşedintelui autorităţii de reglementare.
UPDATE: Răspuns dur al MCSI
„Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a luat act de deschiderea unei noi proceduri de infringement la adresa României pentru încălcarea normelor comunitare care impun separerea dintre autorităţile de reglementare şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii (art. 3 al Directivei cadru 21/2002). În opinia MCSI, Comisia Europeană interpretează greşit situaţia prezentă la nivelul României, iar solicitarea din partea membrilor CE, reprezintă în fapt impunerea privatizării participaţiunilor statului român la companiile Radiocom şi Romtelecom, o privatizare ce nu poate avea loc în actualele condiţii de piaţă”, se arată într-un comunicat al MCSI.
În fapt Comisia Europeană ridică mai multe probleme, ce în opinia MCSI ţin foarte mult de o necunoaştere a cadrului instituţional intern. MCSI îşi rezervă dreptul de a analiza scrisoarea transmisă de serviciile Comisiei Europene şi va purta discuţii cu experţii europeni în vederea soluţionării acestei situaţii.
SURSA: europa.eu, MCSI