Preşedintele Consiliului de Administraţie al Societe Generale (SG), Daniel Bouton, a decis să se retragă din cadrul grupului pe care îl conducea din 1997, în urma scandalurilor repetate care au zguduit grupul bancar încă de anul trecut. Daniel Bouton şi-a mai dat odată demisia anul trecut, după frauda financiară a lui Jérôme Kerviel, însă consiliul de administraţie nu i-a acceptat-o. Ultimul scandal de la SG a fost generat de un articol apărut în presa france
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Societe Generale (SG), Daniel Bouton, a decis să se retragă din cadrul grupului pe care îl conducea din 1997, în urma scandalurilor repetate care au zguduit grupul bancar încă de anul trecut.
Daniel Bouton şi-a mai dat odată demisia anul trecut, după frauda financiară a lui Jérôme Kerviel, însă consiliul de administraţie nu i-a acceptat-o.
Ultimul scandal de la SG a fost generat de un articol apărut în presa franceză, conform căruia Societe Generale ar fi pierdut 5 miliarde de euro în urma investiţiilor în produse financiare complexe.
Într-un interviu în exclusivitate acordat publicaţiei „Le Figaro”, Bouton a declarat că a hotărât să demisioneze pentru a proteja banca pe care a condus-o.
„Am devenit ţinta unor atacuri care se termină în final prin ruinarea acestei instituţii de care sunt foarte ataşat”, a declarat Daniel Bouton, cel care, timp de 11 ani (1997-2008), a deţinut şi funcţia de director general, şi pe aceea de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
În interviul acordat „Le Figaro”, Bouton a declarat că nu va primi nicio indemnizaţie de plecare.
Bouton a recunoscut a făcut o serie de greşeli pe parcursul perioadei în care a condus unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa.
Scandalurile de la SG
Seria de controverse a început în ianuarie 2008, când Societe Generale a anunţat că a pierdut 4,9 miliarde de euro în urma operaţiunilor lui Jérôme Kerviel, care era la vremea aceea trader al grupului. În urma acestei fraude, Daniel Bouton şi-a dat demisia, însă aceasta i-a fost refuzată.
Ulterior, conducerea Societe Generale a hotarat ca Daniel Bouton să nu mai deţină ambele funcţii de conducere, şi pe cea de director, şi pe cea de preşedinte al Consiliului, astfel că s-a hotarat ca Daniel Bouton sa rămână doar în fruntea CA, iar Frédéric Oudéa să preia funcţia de director general.
În fine, la începutul acestei săptămâni, publicaţia franceză „Liberation” a publicat un material în care a arătat că Societe Generale se află din nou în faţa unei pierderi uriaşe de bani din pricina unor operaţiuni făcute de către un departament de investiţii din cadrul grupului, care ar fi investit în produse financiare complexe şi care ar fi adus băncii daune de încă 5 miliarde de euro.
Demisia lui Bouton, „un non-eveniment”
Reacţiile nu au întârziat să apară în urma demisiei şefului de la Societe Generale. Astfel, purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Luc Chatel, a estimat în această dimineaţă că demisia lui Bouton este un „non-eveniment” pe lângă criza pe care o traversează băncile.
„Nu cred că această demisie va influenţa în vreun fel mersul lucrurilor de la SG sau din lumea bancară”, a declarat Chatel, care este şi secretar de stat al industriei şi consumului.
Ministrul bugetului, Eric Woerth, a salutat hotărârea lui Daniel Bouton de a demisiona, arătând că prin această decizie se va proteja imaginea băncii, a clienţilor şi a angajaţilor.
Bernard Thibault, secretar general al al Confederaţiei Generale a Muncii, a estimat că această demisie nu este suficientă pentru modificarea mecanismelor economice.
Citiţi şi: