UPDATE: România, în grevă generală pe 5 octombrie

Profesorii, poliţiştii, medicii şi funcţionarii publici vor intra în grevă generală pe 5 octombrie. Ministrul Muncii îi aşteaptă la negocieri, dar numai dacă au o lista de propuneri clare. Mai mulţi lideri sindicali au anunţat că sunt decişi să protesteze faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe Legea unică a salarizării începând chiar cu data de 15 septembrie, ziua în care premierul se va prezenta în faţa parlamentarilor. Pe data de 5 octombrie urmează ca aproximat

Profesorii, poliţiştii, medicii şi funcţionarii publici vor intra în grevă generală pe 5 octombrie. Ministrul Muncii îi aşteaptă la negocieri, dar numai dacă au o lista de propuneri clare.

Mai mulţi lideri sindicali au anunţat că sunt decişi să protesteze faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe Legea unică a salarizării începând chiar cu data de 15 septembrie, ziua în care premierul se va prezenta în faţa parlamentarilor. Pe data de 5 octombrie urmează ca aproximativ 800.000 de bugetari să sisteze munca şi să organizeze o grevă generală.

Marian Sârbu: „Sindicaliştii să vină cu propuneri”

Poziţia oficială a Executivului, prezentată de ministrul Muncii, Marian Sârbu, este de a invita sindicaliştii nemulţumiţi la discuţii, dar numai dacă au o listă clară de propuneri concrete. „În legătură cu greva anunţată de anumiţi sindicalişti, fireşte că ne îngrijorează, dar consider că e inoportun ca într-un an atât de complicat din punct de vedere economic sindicaliştii să apeleze la această formă de conflict nejustificată. Aşteptăm de la această Alianţă, care înţeleg că s-a constituit ad-hoc, o listă de rebedicări. Nu ştim dacă această Alianţă este înregistrată juridic, dar ar fi necesară o înregistrare a conflictului pentru a putea intra în dialog. Dacă lista lor de revendicări are în vedere strict Legea salarizării unitare, solicităm nişte propuneri concrete. Dacă au altă opinie, să o facă publică”, a spus Marian Sârbu.

Protestele încep pe 15 septembrie

Protestul general va fi precedat, săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, de pichetarea Parlamentului. Anunţul a fost făcut de Aurel Cornea, preşedinte FSLI, care a anunţat că s-a constituit Alianţa Bugetarilor, care va încerca să împiedice asumarea Guvernului pe legea salarizării unice. 5 octombrie, ziua în care bugetarii vor transmite că „şi ei vor să trăiască bine şi că şi ei contează”, a afirmat şi preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, M. Nistor.

Preşedintele FSLI a făcut referire şi la protestul magistraţilor, subliniind că sunt alături de ei, şi a precizat că aceştia nu au putut semna acordul şi nu vor putea participa la protestul general. Potrivit lui Cornea, sindicaliştii refuză să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale şi intenţionează să îşi ia cele zece zile de concediu obligatoriu fără plată exact în perioada scrutinului.

„Sindicaliştii au un obiectiv comun, să fie auziţi de guvern în privinţa legii de salarizare unică”, a mai Nistor. În plus, bugetarii solicită stoparea disponibilizărilor şi anularea concediului obligatoriu fără plată.
Reprezentantul sindicaliştilor din sănătate a subliniat că, de la negocierile din luna iunie, „care s-au încheiat altfel”, sindicaliştii nu au mai văzut niciun proiect de lege.