Royal Bank of Scotland (RBS) susţine că mai multe state din Europa de Est ar putea intra în incapacitate de plată după ce s-au bazat pe „credite ieftine”. Ştirea difuzată de presa internaţională făcea referire şi la România, fapt ce a dus la o replică extrem de acidă a guvernatorului Mugur Isărescu. RBS revine cu lămuriri şi infirmă includerea pe listă a României.
„Europa de Est a înregistrat, în general, deficite de cont curent adânci, s-au împrumutat în exces din străinătate, iar, în consecinţă, suferă de un necesar ridicat de finanţare externă relativ la rezervele în valută”, a arătat analistul RBS Timothy Ash, şeful diviziei pentru pieţele emergente din cadrul băncii, într-o notă către clienţi.
Economiile din regiune s-ar putea confrunta cu o „aterizare foarte dură” din cauza sistemelor rigide ale cursului de schimb, notează RBS.
Statele din Europa de Est au obţinut, din septembrie până în prezent, pachete de finanţare externă în valoare totală de 90 de miliarde de dolari pentru a face faţă crizei mondiale, precizează Mediafax.
Isărescu: „Chelul vorbeşte despre tichia de mărgăritar”
Comentând analiza Royal Bank of Scotland, despre care se ştia, la momentul respectiv că s-ar referi şi la România, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a replicat: „Chelul vorbeşte despre tichia de mărgăritar”. Isărescu a spus, de asemenea, că astfel de aprecieri generale sunt o practică a unora dintre cei care întocmesc astfel de rapoarte „la nivel global”. „Mă interesează ce se spune despre ţara mea, mai ales atunci când lucrurile nu sunt corecte”, a afirmat, de asemenea, Mugur Isărescu.
UPDATE: RBS – „România iese din categoria de risc pe 2009”
„Includerea Ungariei, Letoniei, României şi Ucrainei în categoria ţărilor cu potenţial de risc (în 2007 şi 2008) are loc ca urmare a faptului că toate cele patru ţări au fost obligate să apeleze la FMI pentru fonduri de urgenţă în decursul ultimului an. Totuşi, România iese din categoria de risc în 2009 datorită faptului că deficitul de cont curent şi, implicit, nevoia de finanţare externă se ajustează rapid ca urmare a scăderii cererii interne”, este traducerea corectă a analizei făcute de Timothy Ash, potrivit reprezentanţilor RBS, care au reacţionat în această după-amiază la informaţiile vehiculate în media din România.