Cea mai mare scădere procentuală a salariului mediu net din luna a avut loc în domeniul financiar. Deşi era domeniul cu - statistic - cele mai mari venituri, iată că acum aici se înregistrează cele mai mari scăderi.Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie a acestui an, cele mai mari scăderi ale câştigurilor salariale medii nete s-au înregistrat în domeniu intermedierilor financiare, mai exact de 14,8%. În calcul nu intră asigurările şi fondurile de
Cea mai mare scădere procentuală a salariului mediu net din luna a avut loc în domeniul financiar. Deşi era domeniul cu – statistic – cele mai mari venituri, iată că acum aici se înregistrează cele mai mari scăderi.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie a acestui an, cele mai mari scăderi ale câştigurilor salariale medii nete s-au înregistrat în domeniu intermedierilor financiare, mai exact de 14,8%. În calcul nu intră asigurările şi fondurile de pensii, aşadar rămân băncile şi brokerii de acţiuni. Astfel, în acest domeniu câştigul salarial mediu net a fost în iulie de 3.351 lei.
În ciuda scăderii, domeniul rămâne campionul veniturilor salariale pe ţară. Alte scăderi, cuprinse între 3-7% s-au înregistrat în în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, învăţământ, alte activităţi industriale, activităţi de editare, sănătate şi asistenţă socială.
Deşi intră în aceeaşi categorie a intermedierilor financiare, în domeniile asigurărilor şi cel al fondurilor de pensii ocupă se câştigă în medie 2.356 lei, respectiv 1.861 lei. Faţă de luna iunie, în aceste două arii de activitate, veniturile au înregistrat creşteri de 2,6%, respectiv 4,1%.
În partea cealaltă a clasamentului modificărilor câştigurilor salariale, se află domeniul extragerii şi cel al prelucrării petrolului şi al gazului, cu creşteri între 11-17,5%.
UPDATE – Salariile funcţionarilor sunt în creştere
Deşi guvernanţii flutură pe la televizor decizii referitoare la reducerea cheltuielilor cu aparatul administrativ, statistica arată o creştere a salarilor în acest domeniu cu 4,6%. Nu este vorba despre toţi angajaţii de la stat, doar de administraţia publică, apărare şi asigurări sociale în sistem public.
În rest, în învăţământ şi sănătate s-au înregistrat scăderi cu 4%, respectiv 3,1%.