UPDATE Şeitan: „România nu va ajunge să aibă un milion de şomeri”

Rata şomajului în România la finele lunii decembrie 2010 va fi mult mai mică decât cea raportată în aceeaşi lună a anului trecut, a declarat în cadrul unei conferinţe, Mihai Şeitan, Ministrul Muncii, Familie şi Protecţiei Sociale. Acesta a subliniat, de asemenea, că au apărut, deja, primele semne pozitive ale revenirii pe piaţa muncii. "La 20 februarie rata şomajului era egală cu cea raportată la 20 ianuarie. Dacă din decembrie până în ianuarie rata şomajului a crescut,

Rata şomajului în România la finele lunii decembrie 2010 va fi mult mai mică decât cea raportată în aceeaşi lună a anului trecut, a declarat în cadrul unei conferinţe, Mihai Şeitan, Ministrul Muncii, Familie şi Protecţiei Sociale.

Acesta a subliniat, de asemenea, că au apărut, deja, primele semne pozitive ale revenirii pe piaţa muncii. „La 20 februarie rata şomajului era egală cu cea raportată la 20 ianuarie. Dacă din decembrie până în ianuarie rata şomajului a crescut, este foarte important de spus că în ultima lună a rămas constantă”, a declarat Şeitan.

Acesta a mai afirmat că România nu va ajunge la un milion de şomeri, cifră vehiculată în ultima perioadă.

Oamenii trebuie să se recalifice

Ministrul Muncii a afirmat că piaţa muncii este strâns legată în această perioadă de criză de noţiunile de recalificare sau reconversie profesională.

„Este important de amintit că firmele mari au început deja să facă investiţii atât în tehnologii noi cât şi în pregătirea personalului pentru aceste tehologii. Aceasta este dovada că oamenii trebuie să se recalifice”, a declarat Şeitan, care a subliniat că acest lucru se poate face prin programele speciale ale ANOFM dar şi prin programele structurale europene care folosesc fonduri pentru resurse umane.

Şeitan a mai afirmat că recalificările trebuie făcute la cerinţele pieţei. „Trebuie să ne gândim că nu putem recalifica mii de persoane pentru aceeaşi meserie deoarece tot nu îşi vor găsi un loc de muncă. Aşadar recalificările trebuie făcute în funcţie de cerinţele de pe piaţă”, a afirmat Şeitan.

Ministrul Muncii s-a arătat nemulţumit de discrepanţa majoră dintre ceea ce se învaţă în şcoli şi ceea ce se cere în câmpul muncii.

„Este o slabă legătură între curricula din instituţiile de învăţământ şi ceea ce se cere pe piaţă”, a declarat acesta. 

UPDATE: Reticenţe în faţa proiectelor europene

Mihai Şeitan a mai declarat că a observat o reticentă a oamenilor din agenţii de a avans proiecte europene deoarece se tem că ar putea fi chemaţi la Curtea de Conturi sau chiar la DNA pentru a justifica folosirea banilor.

Ministrul Muncii a afirmat că România are alocate 4,3 miliarde de euro din fonduri structurale pentru dezvoltarea resurselor umane până în anul 2013. „Din 2007, de când avem acces la aceste fonduri, nu au fost absorbite decât 4,8%. Dacă vom continua în acest fel, la finele lui 2013 nu vom avea folosită decât o foarte mică parte din suma alocată”, a afirmat Şeitan. 

Acesta a declarat că, până în acest moment, au fost cerute mii de proiecte,  însă nici jumătate dintre ele nu au trecut însă de evaluare, iar jumătate dintre cele care au trecut de evaluare nu au mai fost finalizate din diferite motive.