Iniţiativa legislativă pentru majorarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din acţiuni a fost aprobată miercuri de Senat, cu 50 de voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”.
„Senatorii PSD au făcut presiuni pentru respingerea proiectului şi au votat «împotrivă», însă proiectul a trecut. Nu a fost nicio abţinere. Proiectul urmează să fie trimis la Camera Deputaţilor”, a declarat pentru Mediafax senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Camera Deputaţilor este forul superior, care decide dacă acest proiect va modifica legislaţia pieţei de capital, prin majorarea pragului la 5%.
Proiectul iniţial viza eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă la sfârşitul lunii septembrie în dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat a fost adus un amendament potrivit căruia limita să fie majorată de la 1% la 5% din capitalul social al SIF-urilor.
Proiectul de eliminare a pragului la SIF-uri, elaborat în luna iunie, a fost semnat de de 16 senatori şi 3 deputaţi.
Legislaţia pieţei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care acţionează în mod concertat nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei societăţi de investiţii financiare, iar în cazul depăşirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate să vândă deţinerile care depăşesc 1% în termen de trei luni.
Introducerea unui prag de deţinere la SIF-uri a fost aprobată în 1997 chiar de acţionarii societăţilor de investiţii financiare, când a fost fixată o limită de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participaţia maximă la SIF-uri a fost majorat în 2006, de la 0,1% la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementează plafonul de deţinere.
În decembrie 2006, fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind creşterea pragului de la 1% la 5%, însă propunerea a fost respinsă de fostul legislativ.
UPDATE:
SIF-urile au fost suspendate de la transfer, după decizia privind pragul de deţinere
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost suspendate de la tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la ora 12:05, ca urmare a unei decizii a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, după ce Senatul a aprobat majorarea pragului maxim de deţinere de la 1% la 5%.
De asemenea, a fost oprită tranzacţionarea derivatelor cu activ suport pe acţiunile SIF-urilor.
Ca urmare a suspendării tranzacţiilor cu acţiunile SIF la BVB, şi bursa de la Sibiu a oprit temporar operaţiunile cu derivatele cu activ suport pe aceste titluri.
Interesul pentru acţiunile celor cinci SIF-uri a fost vizibil încă de la deschiderea şedinţei, când preţurile au avansat cu peste 3%, în aşteptarea dezbaterilor din Senat. Cotaţiile au urcat continuu, iar punctul maxim al indicelui BET-FI a fost înregistrat în jurul orei 11:30, cu puţin înainte de votul din Senat privind majorarea pragului, când acesta era în creştere cu 6,6%. Ulterior, preţurile şi-au temperat ascensiunea, fiind tranzacţionate până la jumătatea zilei la preţuri în medie cu peste 4% mai mari decât ultimele cotaţii de marţi.
SURSA: Mediafax