Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a lansat astăzi site-ul e-romania, menit să conţină cât mai multe informaţii despre ţara noastră. Fiind un site administrat de stat, este stufos, cu o structură întortocheată, informaţii puţine şi inutile.
Lipsă de cunoştinţe geografice
Defectele site-ului încep chiar din nume. Branduit drept „e-romania”, nu poate fi accesat nici pe e-romania.ro, nici pe romania.ro ci pe romania.gov.ro. Pe prima pagină apare un fel de hartă a Uniunii Europene în care au fost incluse şi ţări din afara UE (Norvegia, Islanda, Elveţia, Balcanii de Vest), părţi din alte ţări (partea europeană a Turciei şi enclava rusă Kaliningrad) în timp ce ţări membre UE – Cipru de exemplu – au fost excluse. Lipsa de cunoştinţe se reflectă şi în situaţia în care provincia sârbă Voievodina este considerată de site-ul guvernului României drept o ţară separată de Serbia, la fel ca şi Kosovo, ţară a cărei independenţă nu a fost recunoscută de România.
Dar utilizatorii nu intră pe un asemenea site ca să afle nivelul de ignoranţă al funcţionarilor români. Site-ul are structura de capitole în partea stângă. Nu se ştie câţi bani s-au alocat pentru realizarea acestui site, dar ar fi normal să nu fie o sumă prea mare, având în vedere faptul că harta de la rubrica Geografie este copiată din articolul de pe Wikipedia cu prezentarea României. De asemenea, alte hărţi de la secţiunea de istorie sunt copiate de pe site-uri străine, probabil pentru că oamenii care au lucrat la acest site nu au avut fonduri pentru a putea realiza hărţi proprii. Astfel, aspectul site-ului este unul de blog destul de documentat, nu de site oficial care se vrea cartea de vizită a unei ţări europene.
Informaţii puţine spre deloc
La rubrica despre demografie nu apar procentele de populaţie după structura etnică şi confesiunile religioase din ultimul recensământ. În aceste condiţii, nici nu se poate pune problema unei arhive în acest sens.
La capitolul e-guvernare, rubrica cetăţeanului este tratată sumar, doar cu câteva detalii explicative. Nu se poate descărca niciun document şi nu se poate plăti nicio taxă sau impozit. Doar la rubrica firmelor sunt prezente trei linkuri.
La rubrica e-Biserică sunt cuprinse câteva descrieri generale, punându-se accent pe cultul ortodox, din restul cultelor legale din România fiind menţionate doar şase. Dintre cultele legale nu sunt menţionate decât cele creştine.
La rubrica e-Business nu sunt conţinute informaţii despre înregistrarea unei afaceri sau măcar câteva detalii lămuritoare asupra hăţişului legislaţiei din domeniu.
La rubrica Bilbioteci Virtuale din cadrul e-Cultură nu se află niciun link. Doar la Muzee virtuale se află trei linkuri ce duc spre două site-uri. La Spectacole Virtuale sunt afişate doar şase fotografii care descriu trei teatre (exterior şi interior), fără niciun comentariu. Niciun detaliu despre muzee sau evenimente gen „Noaptea muzeelor”.
Se mai evidenţiază rubricile e-Participare care conţine doar o frază în care se anunţă ce va conţine cândva, e-Sport de unde poţi afla detalii vagi despre istoria sportului românesc şi nu se află linkuri spre niciun club sportiv, nicio descriere a competiţiilor sportive din România sau a competiţiilor internaţionale la care participă echipe reprezentative ale României, de club, sau sportivi individuali.
La e-Transport nu se află niciun link spre site-ul de Mers al Trenurilor de Călători (dacă citeşte cineva de la minister, poate considera linkul nostru drept o sugestie) sau spre vreun aeroport ori companie aeriană.
La e-Turism nu se află nicio descriere a domeniilor turistice (mare, munte, agroturism, obiective). Nu poţi afla care sunt staţiunile de pe malul românesc al Mării Negre sau măcar de pe aglomerata Vale a Prahovei.
O privire generală
Site-ul de faţă poate atinge recordul de diferenţă imensă între evenimentul lansării şi conţinut. A venit premierul Emil Boc, a spus că acum „se scrie istoria” şi că se va face o mare „economie de timp şi de bani” prin accesarea acestui site. Ministrul de resort a dat mai multe detalii, chiar mai multe decât conţinutul site-ului. Nu s-au dat detalii despre banii cheltuiţi pentru acest proiect, firma sau grupul de oameni care s-a ocupat de realizarea sa şi nici măcar când va fi terminat, mai exact când va conţine toate detaliile.
De asemenea, prin tot site-ul se vorbeşte numai la viitor, cum vor fi prezente multe şi diverse detalii, aspectul general fiind acela de site aflat în mare parte în construcţie.
La final, dar fără a fi un lucru fără importanţă, trebuie precizat că site-ul este exclusiv în limba română.
UPDATE: Observaţiile tale
După cum bine a semnalat lau site-ul (lansat azi, în 2009) aduce foarte bine aminte de începuturile internetului. Aspectul său este unul mai mult istoric, aparent destinat celor interesaţi despre cum ar fi fost România prezentată pe un site la începutul anilor 1990.
Cristi a observat un detaliu amuzant, care denotă fie rapiditatea, fie neprofesionalismul celor care au realizat site-ul: faptul că la rubrica e-Sănătate a fost pusă o imagine a The Children’s Hospital of Philadelphia. Poza se află într-un pasaj în care se vorbeşte despre Ministerul Sănătăţii Publice ce deţine în fiecare judeţ institute şi centre. Probabil că este vorba despre judeţul Pennsylvania şi nu am înţeles noi.
Margelatu a observat foarte bine cum estimările guvernamentale vizează pentru acest an o creştere economică de 2,5%. Obiectivul poate fi realizabil, cu condiţiile unor creşteri fulminante în trimestrele 2, 3 şi 4. Doar pentru a acoperi scăderea de 6,2% din primul trimestru.
După cum a scris şi adi, site-ul nu se adresează practic nimănui. Conţine informaţii pe care românii le cunosc, dar străinii nu le pot citi. Ori, efortul de a traduce cu o aplicaţie online de traducere instantanee care ia timp, reduce numărul de străini care se vor informa de aici la minim.
DETALII
Citeşte şi partea a doua, precum şi partea a treia a materialului.