Lantul american de cafenele Starbucks este acuzat ca iroseste peste 23 de milioane de litri de apa in fiecare zi, pentru ca personalul este obligat sa lase robinetele deschise non-stop.
Politica mai putin ortodoxa adoptata de Starbucks ar scopul de a preveni dezvoltarea microbilor in robinetii si chiuvetele celor 10.000 de magazine din intreaga lume. Fiecare magazin Starbuck are un robinet dupa tejghea, care curge continuu in cele 13 ore de program si alimenteaza o chiuveta unde sunt clatite ustensilele si linurile folosite in cafenea.
Mai multe organizatii ecologiste au inceput sa se planga de aceasta politica adoptata de Starbucks. Mai mult, autoritatile sanitare din SUA au precizat ca mentinerea robinetilor deschisi este lipsita de sens.
Cantitatea de apa irosita este suficienta pentru a umple un bazin olimpic la fiecare 83 de minute, sau pentru a sustine populatia Namibiei, grav afectata de seceta.
UPDATE:
Pozitia oficiala Starbucks
Provocarea cu care se confruntă Starbucks este să stabilească un echilibru între conservarea apei şi necesitatea de a asigura siguranţa consumatorului. Folosirea sistemului actual de chiuvete pentru ustensile în cafenelele Starbucks garantează că respectăm şi chiar depăşim atât propriile noastre standarde referitoare la sănătate cât şi pe cele ale pieţelor locale. Chiuvetele noastre folosesc un flux continuu de apă proaspătă, care clăteşte reziduurile alimentare, ajută la curăţarea ustensilelor şi previne dezvoltarea bacteriilor. Această tehnică este de comun acceptată şi utilizată în industria de profil.
Modul nostru actual de a utiliza apa respectă directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Agenţiei SUA pentru Protejarea Mediului (EPA) şi Uniunii Europene (EU) referitoare la standardele pentru rezervele de apă stocate. Însă, recunoaştem că există în continuare oportunităţi pentru a ne reduce consumul total de apă.
Pentru a minimiza consumul de apă în cafenelele noastre, partenerii (angajaţii) noştri sunt încurajaţi să menţină jetul continuu din chiuvete la un nivel minim, în timpul orelor de funcţionare. De asemenea, sunt instruiţi să îl întrerupă complet când cafeneaua se închide.
Pe lângă aceste acţiuni în sprijinul conservării, continuăm să căutăm noi practici de operare pentru a minimiza consumul de apă, dar respectând în acelaşi timp normele de siguranţă a alimentelor şi cerinţele regulatorii. De exemplu, până în prezent, Starbucks a testat metode alternative pentru sistemul de chiuvetele cu jet continuu, în anumite cafenele. Aceasta implică folosirea unei băi cu gheaţă şi eliminarea completă a lingurilor. Nici una dintre aceste alternative nu s-a bucurat însă de succes.
În prezent, se află în curs de verificare o procedură modificată care ar elimina chiuvetele cu jet continuu în favoarea utilizării frecvente a maşinilor de spălat vasele, pentru a curăţa ustensilele cu care lucrăm. De asemenea, concepem un nou sistem de clătire a lingurilor, care ar fi extrem de eficient pentru economisirea apei utilizate. Deşi nici una dintre aceste variante nu a fost încă pe deplin demonstrată, toate au potenţialul de a reduce consumul nostru total de apă, asociat cu chiuvetele folosite în prezent.
Continuăm să ne reevaluăm constant echipamentele, design-ul cafenelelor şi oportunităţile de instruire a personalului, pentru a reduce consumul total de apă, cu scopul de a ne reduce amprenta asupra mediului. De altfel, volumul total de apă utilizat de noi pe metru pătrat a scăzut în acest an.
Starbucks îşi asigură clienţii că găsirea unei soluţii alternative este o prioritate în acest moment şi se angajează să schimbe sistemul de chiuvete cu jet continuu astfel încât să fie redus şi mai mult consumul de apă în cafenele.
Mai mult decât atât, Starbucks lucrează împreună cu organizaţia non-proft Waterwise pentru a identifica metode de a reduce consumul de apă fără a compromite însă standardele de igienă sau calitate. Waterwise a discutat cu Starbucks despre eliminarea robinetului cu flux continuu de apă pentru spălarea lingurilor. Sistemul de chiuvete cu jet continuu este utilizat în mod frecvent în serviciile de catering dar există şi metode alternative care pot fi luate în calcul; totuşi, implementarea unui nou sistem necesită o anumită perioadă de timp.
“Recunoaştem faptul că Starbucks se angajează să îşi îmbunătăţească în mod continuu standardele ecologice şi ştim în egală măsură că este foarte dificil să se găsească un echilibru între conservarea apei şi asigurarea standardelor de igienă. Ştim de asemenea că Starbucks a investit mult în echipamente de conservare a apei, dar mai este încă loc de îmbunătăţiri în acest sens, astfel că vom lucra împreună pentru a reduce consumul de apă în cafenelele Starbucks. Pe termen scurt Starbucks ar putea căuta modalităţi de a reduce volumul jetului de apă, iar această măsură simplă, împreună cu oprirea robinetului în anumite intervale, ar trebui să reducă pierderile la jumătate”, declară Jacob Tompkins, Director Waterwise.
Organizaţia neguvernamentală britanică Waterwise are ca scop scăderea consumului de apă în Marea Britanie până în anul 2010 şi construirea unei baze generale de eficientizare a consumui de apă, fiind recunoscută drept o autoritate în acest domeniu.
Sursa: daily telegraph, Starbucks