Executivul îşi propune să supra-impoziteze veniturile bugetarilor care câştigă mai mult decât preşedintele României. Schema este simplă:

– preşedintele României are un salariu de 8.000 lei/lună
– din diferenţa de peste 8.000 lei/lună se reţine la buget 90%
– supra-taxa se aplică venitului net, după taxe şi impozite (inclusiv impozitul pe venit de 16%)
– sunt luate în calcul doar veniturile de la stat

Premierul Emil Boc a explicat în următoarea formă: „veniturile care sunt peste 80 de milioane lei vechi (8.000 lei noi) vor fi taxate cu 90%. Dacă cineva de la stat câştigă din diverse surse 150 milioane de lei vechi, diferenţa de la 80 milioane la 150 milioane, respectiv 70 de milioane, va fi taxată cu 90%. Este o contribuţie de solidaritate care va merge într-un fond special din care guvernul va putea să asigure sprijin salarial pentru cei cu salarii mici, să putem proteja persoanele vulnerabile în această perioadă de criză. Nu este vorba de o taxa, ci de o contribuţie”.

UPDATE

Până acum acestă prevedere este doar o ipoteză de lucru. În plus, nu este nicio reglementare legală care să prevadă existenţa unei astfel de contribuţii. O serie de parlamentari din comisiile de Buget-Finanţe din ambele Camere au propus modificarea cotei de impozitare pentru cazurile în speţă, chiar dacă acest lucru ar duce la contractarea ariei de aplicare a cotei unice. O altă propunere a parlamentarilor este refacerea organigramei de salarii de la stat astfel încât niciun bugetar să nu câştige mai mult decât preşedintele ţării.