Toyota Motor Corp a anuntat reducerea numarul de angajati cu 800 in luna august in vederea taierii productiei de automobile destinate pietei din America de Nord ca urmare a scaderii cererii de pe piata auto americane.

Cu toate acestea un purtator de cuvant al Toyota a declarat ca in aceasta toamna vor fi reangajate 500 de personae pentru a pregati marirea productiei in contextual stabilizarii pietei auto.

Unitatea de productie, aflata in Fukuoka, in sudul Japoniei, a incheiat contractile a 350 de muncitori la finele lunii iulie, pentru ca in aceasta luna sa concedieze inca 450 de anagajati. Cei 800 de muncitori reprezinta 10% din forta de munca angajata in cadrul fabricii din sudul Japoniei.

Unitatea de productie din Fukuoka avea o productie anuala de 430.000 de vehicule, majoritatea foond destinate exportului in principal pe piata din Amrica de Nord.

Toyota a anuntat ca are in plan sa vanda 2,44 milioane de vehicule pe piata din SUA, in scadere fata de cele 2,64 milioane de unitati comercializate in 2007.

UPDATE:

Decizia de reducere a personalului cu 800 de angajati a fost luata din pricina declinului vanzarilor de SUV-uri in America de Nord, in special modelul Lexus RX, un SUV de dinemsiuni medii, de productia caruia este responsabila fabrica din Fukuoka.

Lexus a suferit o lovitura mult mai puternica pe piata din SUA, comparativ cu Toyota. Vanzarile brandului au scazut cu 25% in iulie, fata de aceeasi luna a anului trecut. De la lansarea brandului in anul 1989, cresterea cererii pentru modelele Lexus a scazut rareori la un nivel comparabil cu acesta. Este pentru prima data cand Toyota Motor Kyushu, subsidiara responsabila de productia modelelor Lexus, este nevoita sa faca astfel de reduceri la scara larga. Productia fabricii din Kyushu va fi redusa cu circa 10%, ajungand la 400.000 de unitati pe an.

Sursa: Wall Street Journa / Financial Times