Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Mircea Ursache, a anuntat demararea procesului de infiinţare a unei societati de investitii financiare de tip inchis, care va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Noul SIF va cuprinde pachetele minoritare care se afla in portofoliul AVAS, cu o valoare totala a capitalului social detinut de aproximativ 120 de milioane de lei (30 de milioane de euro). Anuntul a fost facut de catre presedintele AVAS in deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti de joi.

UPDATE

In prezent, AVAS are in portofoliu pachete minoritare la 376 de societati, ceea ce reprezinta un capital social detinut de 119,6 milioane de lei. Dupa pondere, acest portofoliu poate fi impartit in urmatoarele categorii:

– pachete de actiuni ce reprezinta intre 33-50%: 34 de societati;
– pachete de actiuni ce reprezinta intre 10-33%: 95 de societati;
– pachete de actiuni ce reprezinta sub 10%: 247 de societati.

Dupa ce viitorul SIF va prelua aceste participatiuni, AVAS va ramane in portofoliu cu pachete majoritare la 36 de companii, care vor cumula un capital social de 147,2 milioane lei (34,5 milioane euro).

Preluarea pachetelor minoritare va usura foarte mult misiunea pentru care institutia a fost creeata in prima instanta, mai exact privatizarea societatilor detinute de stat. Dupa ce vor fi incheiate contractele de vanzare si pentru restul de societati din portofoliu, principala indatorire a AVAS va fi aceea de monitorizare post-privatizare.


Informatii suplimentare:
Lista companiilor la care AVAS are pachete majoritare poate fi descarcata de aici.
Raportul de activitate al AVAS pe 2007 poate fi descarcat de aici.
Comunicatul BVB referitor la procesul de infiintare a noului SIF poate fi descarcat de aici (contine foto).