Compania Petroleos de Venezuela, detinuta de statul condus de Hugo Chavez, a avut in primul trimestru un profit in crestere cu 80% fata pe perioada similara a anului trecut. Iata ca roadele cresterii pretului petrolului incep sa apara undeva. Daca mai toate tarile consumatoare au probleme si se gandesc la solutii de economisire si consum redus, tarile producatoare strang foloasele. Si SUA este un important stat producator, dar consumul sau depaseste cu mult productia.

Concret, profitul net al Petroleos de Venezuela a fost in perioada mentionata de 3,5 miliarde dolari, iar anul trecut, in aceeasi perioada a fost de 1,9 miliarde de dolari. Aceasta crestere a pretului a avut efecte ce ar parea in conditii normale putin ciudate. Astfel, desi cantitatea de petrol exportat a scazut cu 1% fata de perioada similara a anului trecut, castigul a crescut cu 53%, atingand 30,7 miliarde dolari.

UPDATE: In bilantul financiar, compania si-a majorat cheltuielile cu 38%, pana la 24,3 miliarde dolari, incluzand aici si cheltuielile operationale de cinci miliarde dolari. Investitiile in explorarea de noi perimetre si in modernizarea mijloacelor de productie a crescut cu 47% la 1,7 miliarde de dolari. De altfel, pentur acest an au fost bugetate investitii de 15 miliarde de dolari in majorarea capacitatii de productie la 3,4 milioane de barili pe zi, cu termen de finalizare pana la finele anului in curs.

Potrivit declaratiilor oficialilor companiei, capacitatea actuala de productie este de 3,2 milioane de barili pe zi, dar, potrivit estimarilor INternational Energy Agency din Paris, cifra este in zona 2,4 milioane.