Windows 7 beta este disponibil spre descarcare aici. Pagina este intens accesata, este de asteptat sa mearga greu.

De astazi cei interesati pot sa descarce versiunea beta a celui mai nou sistem de operare al Microsoft, Windows 7. Desi este doar un preview  sfatul lui Steve Ballmer, directorul general al companiei, adresat tuturor utilizatorilor interesati este acela de a-l instala. In opinia sa, dincolo de a fi mai stabil decat predecesorul Windows Vista, este „cea mai buna versiune a Windows creata vreodata”. Ca o mentiune, clientii din SUA ai MSDN si TechNet au putut sa incerce primii Windows 7, avand posibilitatea de a-l descarca inca de ieri. Versiunea finala va fi lansata comercial in ianuarie 2010.

Printre elementele noi cu impact la utilizator se numara touchscreen, recunoasterea scrisului de mana si cea vocala, precum si recunoasterea de spatii de stocare virtuale. Pasionatii sau profesionistii se vor bucura de faptul ca au fost imbunatatite performantele pe computerele cu procesoare multi-core (in prezent cvasitotalitatea fiind dual-core), imbunatatiri de asemenea la performantele de boot si kernel. Sistemul permite acum utilizarea de placi grafice de mai multe marci. La partea multimedia se poate observa prezenta unei versiuni superioare de Windows Media Player (adica 12) si imbunatatiri consistente la Windows Media Center.
Cei care vor sa umble mai mult prin setari vor descoperi peste zece iconuri noi in Control Panel. Printre acestea se numara Action Center, care este in fapt vechiul Windows Security Center, care va include si aplicatiile de mentenanta (backup pentru set up, Windows Update si troubleshooting). Windows Sidebar a fost eliminata, gadgeturile in schimb sunt prezente pe desktop. De asemenea, taskbarul are un nou design si mult mai multe functiuni ca pana acum. Nu mai este doar o bara in care sunt prezente acplicatiile in lucru. Este pe baza de iconuri, putand sa fie adaugate shortcuturi catre programe. Se pot pune, ca pe desktop iconuri ale programelor care se utilizeaza mai des.

Ca tot veni vorba de desktop, se pastreaza aplicatia Aero din Vista, adaugandu-se posibilitatea schimbarii imaginii de fundal la o perioada de timp desemnata de utilizator. Principala modificare in Explorer este aparitia aplicatiei Libraries care prezinta fisiere de genul muzica, poze, filme intr-o singura fereastra. Una dintre cele mai vechi si simple aplicatii, calculatorul, a fost putin imbunatatit, atat la design cat si functiuni.

De asemenea, au fost stranse intr-un singur loc toate aplicatiile necesare utilizarii unor aparate suplimentare conectate la computer. In afara de imprimante, intra aici si telefoane mobile, mp3/4-playere, camere foto/video. In Windows 7, trebuie doar sa conectezi device-ul respectiv si in taskbar apare un icon cu toate aplicatiile necesare functionarii device-ului respectiv, chiar si un link spre site-ul companiei producatoare.

Cerinte hardware
Pentru a rula in conditii optime, Windows 7 are nevoie de urmatoarele resurse: un procesor de 1 GHz, 1 GB memorie RAM si necesita 16 GB de spatiu pe hard. Placa video ar fi bine sa aiba cel putin 128 MB. Prin comparatie, versiunea actuala de pe piata, Windows Vista, ruleaza pe un sistem cu un procesor de 800 MHz, cu o memorie de 512 MB, necesita un spatiu de 20 GB pe hard si o placa video de 32 MB. Versiunea de pana acum cu cel mai mare succes, Windows XP ruleaza si pe configuratii mai putin pretentioase, de exemplu un procesor de 233 MHz, 64 MB de memorie RAM si doar 1,5 GB de spatiu pe disc.

Tocmai faptul ca necesita resurse mai restranse l-a transformat pe Windows XP intr-un succes de piata. Daca e sa comparam cerintele Win7 la nivelul anului 2009 sunt acceptabile, prin comparatie cu cerintele Vista, in momentul ianuarie 2007 cand a fost lansat comercial.

UPDATE: Specificatii de utilizare si informatii suplimentare
Inainte de a instala Windows 7, trebuie avut in vedere faptul ca se poate instala numai daca aveti in prealabil pe calculator Windows Vista Service Pack 1. Astfel, se poate face un update de la Vista la Win7. Mai trebuie avut in vedere faptul ca, fiind un program beta, se va descarca doar un fisier in format .iso, pe care trebuie sa il scrieti pe un DVD. Asadar, trebuie sa aveti un DVD-writer. Daca nu aveti un program de ardere, puteti descarca gratuit ImgBurn de aici.

Avand in vedere faptul ca este o versiune beta, este recomandat sa faceti un backup al fisierelor importante, pentru a preveni pierderi de date din viitor. Metode de a face backup in Vista puteti gasi aici.

Windows 7 beta va fi disponibil intr-o singura varianta, relativ asemanatoare cu Ultimate edition a Windows Vista. Nu uitati ca toata distractia dureaza pana la 1 august 2009, cand expira termenul de utilizare. Daca sunteti pasionat sau IT-st si doriti sa aflati detalii pur tehnice despre Windows 7 beta, clicati aici.

Windows 7 beta este disponibil spre descarcare aici. Pagina este intens accesata, este de asteptat sa mearga greu.