Premierul Emil Boc a declarat ca ia in calcul posibilitatea unui ajutor financiar pentru Romania. Deocamdata, aceasta idee este doar un proiect, deoarece nu se stie nici de unde va proveni imprumutul nici daca, in definitiv, este nevoie de bani. Boc ezita deocamdata intre Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

0-25806-capitalemilboc001.jpg„Nu am luat inca o decizie cu privire la un acord al Romaniei cu Comisia Europeana sau cu FMI, suntem in discutii si vom anunta in doua saptamani o decizie. Exista un comitet de stabilitate bancara care estimeaza si apoi face propuneri guvernului. Apoi vom discuta cu BNR si vom decide”, a declarat primul-ministru la prezentarea Raportului Anula de Analiza si Prognoza al Societatii Academice Romane (SAR).

In completare, premierul a precizat ca, spre deosebire de acordurile din trecut ale Romaniei cu FMI, de data aceasta vom contracta un astfel de credit din pozitia de membru ai Uniunii Europene si ne supunem reglementarii ca orice acord al unui stat membru cu FMI trebuie sa aiba avizul Comisiei Europene.

 

UPDATE
Calin Popescu Tariceanu: Guvernul ar putea sa dea vina pe FMI

In opinia fostului premier, in cadrul actualei administratii este o lipsa de coerenta:”Desi presedintele Traian Basescu a spus sa nu se recurga la ajutorul FMI, pentru Boc si compania, venirea FMI ar fi o mana de ajutor”.

0-25807-capitaltariceanu022.jpg„Ceea ce mi se pare emblematic este aceasta idee care a fost ventilata, referitoare la ajutorul FMI. Eu cred ca daca se va recurge la ajutorul Fondului, Emil Boc ar putea sa spuna ca el nu vroia sa ia masuri de reducere a cheltuielilor, dar noile taxe au fost impuse de FMI. Cred ca minima moralitate politica impune guvernului si incercarea de a nu repeta eventualele greseli pe care predecesorii le-au facut si, pe de alta parte, ca promisiunile facute cu atat fervoare in campanie sa fie tinute”, a completat Tariceanu.

In fapt, declaratia presedintelui Basescu, la care se refera Tariceanu, a fost facuta vineri. Seful statului spunea ca „ultimul lucru pe care il face Romania” ar fi acela de a se mai imprumuta de la FMI, deoarece deficitul de cont curent poate fi acoperit si prin bani europeni.

UPDATE2
Mircea Geoana: „Relatia cu FMI va impune restrangeri”

0-25810-capitalmirceageoana011.jpgPresedintele PSD Mircea Geoana este impotriva ideii de acord cu FMI. „Nu va ascund faptul ca amintirile relatiei cu FMI inca ma infioara. Inainte sa ne lansam intr-un asemenea lucru, trebuie sa avem o discutie serioasa cu actorii sociali implicati, cu toata lumea, pentru a avea un raspuns corect. Orice relatie cu fondul inseamna restrangeri importante”, a declarat el.

Si liderul partidului partener al PD-L la guvernare observa schimbarea de directie: „Acum se pare sa lucrurile evolueaza intr-o anumita directie. Eu cred ca, inainte sa alunecam spre schimbari de politica economica atat de semnificativa, trebuie sa avem o discutia transparenta, directa, atat in coalitie cat si cu opinia publica, pentru a vedea care sunt caile de urmat dupa aprobarea bugetului”.

Geoana ar prefera un acord cu UE decat unul cu FMI. „Preferabil ar fi un imprumut fara Fondul Monetar. E clar. Este oare astazi Fondul mai putin drastic in constrangerile pe care le impune?” se intreaba liderul social-democrat.