Banca Nationala a facut o separatie clara intre creditele ipotecare si cele de alta natura, precum imprumuturile de nevoi personale. Ca urmare a recentelor decizii luate in sedinta Consiliului de Administratie de astazi, institutiile creditoare pot sa calculeze clientilor un grad mai mare de indatorare in conditiile in care ei vor garanta imprumutul cu „proprietati imobiliare de buna calitate”. Ramane de vazut ce va intelege fiecare institutie bancara sa IFN in parte prin aceasta exprimare. Variantele de lucru sunt insa doua: o proprietate a carei valoare nu se va deprecia prea mult in timp (imobil nou) sau o proprietate a carei valoare sa fie mai mare decat creditul.

Chiar decizia bancii centrale specifica acest lucru, mentionand ca „stabilirea conditiilor de creditare si a celor privind gestiunea riscurilor revine imprumutatorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectarii orientarilor generale in materie”.

BNR a emis aceasta hotarare in urma unor analize din care a reiesit faptul ca, in cazul creditelor garantate cu o ipoteca, gradul de nerambursare este mai mic decat in cazul altor tipuri de credite, in special cele fara garantii.

UPDATE
Adrian Vasilescu(BNR): Fara terenuri agricole

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, ultimele modificari lasa mana libera bancilor sa stabileasca prin norme interne, ce conditii vor dori sa impuna clientilor la contractarea unui astfel de credit, nemaifiind acum limitate la un anumit grad de indatorare.

In opinia sa, termenul „proprietate imobiliara de buna calitate” se poate transpune in practica printr-un imobil care sa acopere o parte semnificativa din rate, dobanda, comisioane aferente imprumutului. De altfel, exprimarea lasa poarta deschisa bancilor sa poata solicita proprietati evaluate la peste 100% din valoarea creditului contractat, tocmai in eventualitatea devalorizarii in timp.

Adrian Vasilescu a precizat ca totusi, exprimarea „de buna calitate” trebuie sa reprezinte o proprietate ce poate fi valorificata rapid de banca. Astfel, un teren intravilan ar fi de preferat unuia extravilan.

UPDATE2
Radu Ghetea (ARB): Fiecare banca isi poate pune ce grad de indatorare vrea

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea considera ca este un element esential ca proprietatea cu care se garanteaza sa fie una asa cum s-a specificat in decizia bancii centrale, una de buna calitate. In opinia sa, terenurile agricole nu au ce cauta atunci cand se  contracteaza un credit pentru o locuinta. De asemenea, referitor la gradul de indatorare, Ghetea apreciaza ca fiecare banca este libera sa decida ce prag maxim va dori, in conditiile stabilite de reglementarile de prudentialitate in vigoare.

El a mai adaugat ca, gradul de indatorare poate sa fie pus cat se poate de sus, daca clientul ramane eligibil. De exemplu, in cazul unui solicitant cu un venit imens, de 25.000 euro pe luna, gradul de indatorare poate fi chiar mai mare decat reglementarile bancii, pornindu-se de la premisa ca un astfel de solicitant poate sa traiasca linistit daca va avea o rata de 90% din venituri. Ghetea apreciaza ca, in acest caz extrem de particular, solicitantul ar urma sa beneficieze de un tratament special din partea bancii.