UPDATE2: Câştigurile din 2009 de pe bursă nu se impozitează

Castigurile obtinute anul viitor din investitiile pe piata autohtona de capital nu vor fi impozitate, potrivit ministrului Economiei si Finatelor, Varujan Vosganian."Vom realiza o modificare a Codului  Fiscal prin care vom suspenda plata impozitului pe veniturile obtinute pe bursa pentru tot anul 2009", anunta Varujan Vosganian. “Acum cand economia românească are parametri cei mai buni din toata istoria sa moderna, bursa inregistreaza acest recul si pe fundalul unor conditii intern

Castigurile obtinute anul viitor din investitiile pe piata autohtona de capital nu vor fi impozitate, potrivit ministrului Economiei si Finatelor, Varujan Vosganian.

„Vom realiza o modificare a Codului  Fiscal prin care vom suspenda plata impozitului pe veniturile obtinute pe bursa pentru tot anul 2009”, anunta Varujan Vosganian.

“Acum cand economia românească are parametri cei mai buni din toata istoria sa moderna, bursa inregistreaza acest recul si pe fundalul unor conditii internationale ce au mai fost propice”, a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. 

Desi s-au inregistrat scaderi semnificative, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a tinut sa sublineze ca “Cele doua categorii de masuri vin sa arate sustinerea fata de piata de capital. Din partea BVB putem spune, din acest punct de vedere, ca  Bursa functioneaza la parametri operationali normali.”

Conform acestuia, „atat impozitul de 1% aplicat pentru portofoliile mai mari de un an, cat si cota de 16% aplicata pentru cele mai mici de un an vor fi suspendate pentru tot anul 2009”.

In viziunea oficialului guvernamental aceasta masura are rolul de a stimula investitile pe piata de capital care trece prin momente „delicate” ca urmare a turbulentelor de pe pietele internationale.

De asemenea, Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare, a anuntat ca se suspenda pina la finalul anului 2008 cota de 0,08% platita de jucatorii din piata de capital pe toate tranzactiile.

UPDATE

Chiar daca aceste masuri pot fi considerate bune, specialistii sunt oarecum sceptici cu privire la faptul ca vor avea efecte spectaculoase daca nu vor fi permanentizate.

„Este salutara decizia Ministerului Finantelor dar as vrea sa cred ca va fi permanentizata. O consider o masura utila, de care piata avea nevoie si care poate fi aplicata foarte repede, in aceasta varianta, a suspendarii impozitului, dar pentru a-si face simtite efectele cu adevarat consider ca ar trebui extinsa si mentinuta cativa ani, nu doar in 2009”, a declarat in exclusivitate pentru CAPITAL ONLINE Septimiu Stoica,  fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si actual presedinte al Bursei Romane de Marfuri.

Analistul economic Bogdan Baltazar ne-a declarat ca „masura este stimulativa, rau nu are cum sa faca. Va avea o oarecare influenta , dar nu trebuie uitat ca la noi conteaza mai mult influenta pietelor internationale. Sa ne uitam la New York, la Frankfurt, apoi sa ne asteptam la evolutii mai bune, sau mai rele, depinde de context. Investitorii mari de la noi sunt cei internationali, asa ca efectul va fi si mai restrans. Stimularea mediului investitional de la noi va fi asa dar intr-o mica masura, ceea ce conteaza cu adevarat este ceea ce se intampla acum pe international”.

Iulian Panait, presedinte al KTD Invest considera ca „un efect major nu ar avea cum sa aiba, deoarece piata de la noi este racordata la bursele externe. Asta nu inseamna ca masura va fi lipsita de efect. Ceea ce va aduce – si intradevar este bine – este o reducere a volatilittii preturilor de la noi. Cand cade la New York cu 1,5%, la noi se urmeaza trendul de scadere dar cu un minus de 4-5%. Ar fi bine sa ajungem si noi la stadiul unei piete mature, ca atunci cand in SUA bursa scade cu 1,5%, sa scada si la Bucuresti cu 1,5-2%”.

„Tendita de a-si proteja bursa sunt sigur ca a fost luata si in cazul celorlalte piete din regiune. Este momentul propice pentru a se aduce asemenea schimbari, Mai ales in acest moment, in care la toti acesti factori externi s-a adaugat si lipsa de incredere a investitorilor locali. Gradual, increderea investitorilor locali va reveni si se va putea observa in fluctuatiile de pret. Sigur ca forta investitorilor romani nu este atat de mare incat sa ii poata contracara pe cei straini, iar miscarile strainilor sunt exacerbate la noi, dar avand o mai mare incredere, poate ajuta la reducerea, intr-o oarecare masura, a volatilitatii preturilor. Efectul se va vedea in timp”, a mai apreciat Panait.