Secretarul de stat pe probleme de dialog social din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Valentin Mocanu, susţine că un salariu minim de 700 de lei în mediul privat este unul fezabil şi că aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt angajate la firme private cu acest venit minim.
Valentin Mocanu a precizat că în mediul privat aproximativ 500.000 de români primesc peste 2.000 de euro. Totodată, cei mai mulţi dintre angajaţii din mediul privat au salarii cuprinse între 1.200 şi 1.500 de lei. În opinia sa, „discrepanţele sunt foarte mari”, iar „legea de salarizare unică în sistemul bugetar ar putea influenţa şi face ordine în sistemul privat”.
Cât de sus se poate duce salariul minim?
Potrivit ministrului Muncii, Marian Sârbu, salariul minim (a cărui valoare este în prezent de 600 de lei) ar putea ajunge, după aplicarea noii grile de salarizare, la 1.500-1.600 de lei. El a precizat pentru Mediafax că noua grilă se va finaliza anul acesta şi că va fi aplicată de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 ianuarie 2013 se va aplica şi pentru sectorul bugetar.
Secretarul de stat pe probleme de dialog social din MMFPS, Valentin Mocanu, a declarat, în 15 aprilie, că în baza acordului tripartit încheiat anul trecut privind evoluţia salariului minim, vor fi iniţiate discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.
Mocanu a precizat atunci că acordul prevede o anumită evoluţie a salariului minim până în anul 2014, dar o eventuală majorare de la 1 iulie trebuie discutată atât cu reprezentanţii patronatelor, cât şi cu cei ai sindicatelor. Secretarul de stat a mai spus că deocamdată nu s-a discutat despre un procent de majorare, dar că aceste negocieri vor fi iniţiate cât mai curând, astfel încât să fie respectată data de 1 iulie, prevăzută în acord. Astfel, el nu exclude o majorare a salariului minim brut de la 600 lei la 700 lei la 1 iulie 2009.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi cei ai patronatelor au semnat, în 25 iulie 2008, acordul cu Guvernul privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009.
UPDATE 1
Petru Dandea – Cartel Alfa: „Majorarea de la 1 iulie la 700 lei evită un salt prea mare la 1 ianuarie”
Potrivit lui Petru Dandea, vicepreşedinte al confederaţieie sindicale Cartel Alfa, în acest protocol se prevede faptul că până în 2014 salariul minim trebuie să ajungă să reprezinte 50% din valoarea salariului mediu pe economie. Astfel, creşterile graduale anuale reflectă majorarea pragului procentual, nu a unor valori absolute trasate în prealabil.
Concret, potrivit acestui calendar, creşterea de la 1 ianuarie 2010 trebuie să reflecte majorarea procentului la 37%. Dacă acest calendar se respectă, după calculele sindicaliştilor, salariul minim pe economie trebuie să ajungă în jurul valorii de 800 lei.
„Pentru a se evita un salt aşa de mare, de la 600 lei la 800 lei, ar fi mai bine să fie pusă o valoare intermediară în acest an. Astfel, se explică creşterea salariului minim de la 600 lei la 700 lei la 1 iulie 2009, pentru ca la 1 ianuarie anul viitor, creşterea să fie de la 700 lei la 800 lei sau ce valoare exactă se va stabili. Mă gândesc că acesta este raţionamentul ministerului Muncii pentru o majorare a salariului minim la 1 iulie”, a precizat Dandea pentru CAPITAL Online.
Dandea consideră creşterea necesară pentru echilibrarea raporturilor salariale din România. „Nu trebuie uitat faptul că România are cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, prin raportarea la salariul mediu brut pe economie”, a adăugat sindicalistul.
UPDATE2
Cristian Pârvan – AOAR: „Majorarea la 700 lei nu este sustenabilă. Va genera şomaj şi va încuraja munca la negru”
„Această măsură nu este una de sprijinire a muncii, ci doar de protecţie socială. Fiecare companie îşi va face calculele şi, în definitiv, se va ajunge la o creştere a şomajului. Poate că asta se şi doreşte, pe sistemul staţi voi acasă, că noi vă dăm bani fără să mai munciţi. În plus, va creşte munca la negru pentru că, dacă în perioada asta şomajul se dă, am înţeles, 12 luni, atunci ce e mai plăcut pentru om să încaseze legal şomajul şi să muncească la negru”, susţine Cristian Pârvan, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Reprezentantul patronilor consideră că acest de 700 de lei nu este unul sustenabil, „pentru că, în acest mod, toată grila se va împinge practic în sus”.
Pe un ton ironic, Pârvan a adăugat: „Ce mai are rost să aşteptăm să mai treacă nişte ani până să ajungă salariul minim la 1.500-1.600 lei, când se poate face de la 1 iulie? Să întocmească o lege, să fixeze salariul minim direct la 1.700 lei, ce să mai ne încurcăm cu 1.500 lei şi gata, am rezolvat problemă. Dacă e să ne uităm la deciziile pe care acest minister le-a luat în acest an, se poate constata că este vorba despre decizii în favoarea domeniului de protecţie socială, în timp ce particula de muncă din denumirea ministerului a fost lăsată deoparte”.
DETALII
Citeşte şi Coeficienţii de ierarhizare ai salariului minim pe economie.