Voestalpine si-a amanat investitia planificata in zona Marii Negre, din decembrie 2008 pentru anul 2009, fara a specifica insa o perioada clar definita din anul urmator. Motivul invocat de companie consta in faptul ca pe plan international exista o incertitudine cu privire la evolutia viitoare a economiei mondiale. Ce-i drept, momentul pentru investitii nu este chiar cel mai bun, dar criza nu este de ieri, de azi. In plus fata de motivatia cu contextul international defavorabil investitional, Voestalpine a mai precizat ca perioada de timp este numai buna pentru ca Parlamentul European a modificat prevederile referitoare la protectia mediului inconjurator, cele noi fiind mult mai stricte pentru domeniul industrial.

Cu toate acestea, evaluarile preliminare realizate in vederea luarii unei decizii raman neschimbate, la fel precum ramane memorandumul semnat cu Romania la 1 octombrie. Inainte de documentul cu partea romana, Voestalpine a mai semnat un memorandum si cu Bulgaria, pe 8 septembrie. In planul initial, Voestalpine intentiona sa se extinda in regiune, prin construirea unei otelarii intr-o tara cu iesire la Marea Neagra, valoarea totala a investitiei cifrandu-se la 5,5 miliarde euro.

0-20569-capitalliviuvoinea01.jpg
Liviu Voinea: Vor urma si alte amanari
In opinia lui Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata, problema generala este lipsa generala de lichiditati pe plan international. De regula, aceste investitii nu se fac cu banii de acasa. Se fac cu baniii bancilor. Iar acum, bancile imprumuta foarte scump sau deloc. Nu cred ca este primul caz de amanare a investitiilor, vor urma si altele.
Momentul nu este ales dintr-o ratiune anume, este doar o consecinta a crizei. Eu cred ca, in fapt, criza este relativ recenta si va mai dura.
Amanarea investitiei nu are legatura directa cu Romania, mai ales ca au amanat investitia ca atare, investitie ce putea fi facuta la noi, in Bulgaria, Turcia sau Ucraina. Urmatorii investitori care isi vor amana venirea in Romania nu cred ca o vor face ca urmare a amanarii Voestalpine, ci tot din cauza situatiei internationale.

0-20573-capitalciprianpaltineanu08.jpg

Ciprian Paltineanu: In momente de criza, cererea se restrange
In momentul actual este greu de precizat ce tip de gandire este in spatele fiecarui investitor; in timp ce unii se uita la ce alte investitii intra intr-o tara, altii au o gandire strategica si nu sunt influentati de ceilalti, crede Ciprian Paltineanu, seful Unicredit CA IB, considera ca i. El apreciaza ca mai trebuie luat in calcul si faptul ca pe piata metalelor, preturile au luat-o in jos in ultima perioada, lucru care influenteaza direct domeniul. In plus, Paltineanu considera ca marii jucatori din piata se gandesc ca in moment de criza, cererea pentru produsele lor scade, astfel incat momentul pentru noi investitii nu este unul oportun.
El mai considera ca o investitie precum cea a Voestalpine nu este un act de caritate si nu trebuie considerata o „mana cereasca”, ci o afacere care functioneaza pe profit. Referitor la momentul ales de Voestalpine pentru a face anuntul, Ciprian Paltineanu crede ca trebuie facuta o corelatie intre scaderile inregistrate pe bursele internationale de titlurile Voestalpine si faptul ca in ultima luna au fost anuntate destul de multe falimente sau rezultate financiare proaste, pe plan international.

0-20574-capitalmonicabarbuletiu02.jpg

UPDATE – ARIS: Amanarea investitiei nu este un semnal negativ

Monica Barbuletiu, vicepresedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), considera ca „aceasta amanare nu reprezinta un semnal negativ la adresa Romaniei pentru alti investitori straini avand din vedere ca tara noastra nu a fost eliminata din aceasta competitie la care participa tari cu iesire la Marea Neagra. In contextul acestei crize la nivel global, o serie de investitori vor incetini ritmul cheltuielilor cu noi investitii. In aceste conditii ne vom stradui mai mult ca, pe cei care se hotarasc totusi sa isi continue planul de investitii sa ii atragem spre Romania.

Relatia Voestalpine cu ARIS nu este una de scurta durata. Primul contact a avut loc in septembrie 2007, cand firma austriaca a anuntat ca Romania este o tara candidata pentru proiectul noii otelarii. Prezentarea oficiala a proiectului a avut loc in ianuarie 2008. Avand in vedere complexitatea proiectului, ARIS a recomandat premierului constituirea unui grup de lucru special. In perioada februarie-septembrie 2008 au avut loc o serie de intalniri la nivel de expertie, in care s-au discuta aspecte de ordin tehnic, economic, legal, precum si despre infrastructura de transport, utilitati, si resurse umane. Rezultatele discutiilor se regasesc in memorandumul semnat de guvern cu Voestalpine.

UPDATE2: Raspunsul Voestalpine la intrebarile noastre a fost cu destul de putine detalii legate de planurile sale. Potrivit declaratiilor lui Peter Schiefer, purtator de cuvant al grupului, „anul 2008 a fost unul excelent si ne asteptam sa aduc un profit record. Pentru anul viitor insa, ne asteptam la o scadere a cererii”. Privitor strict la memorandumul cu Romania, „acesta este valabil daca decidem sa investim in Romania”, fara a se preciza o perioada de timp. Referitor la chestiunile de mediu, Schiefer spune ca „Parlamentul European intentioneaza sa voteze un sistem de mediu in care drepturile de emisie a dioxidului de carbon trebuie cumparate in proportie de 100%. In cazul unei industrii care nu poate produce otel fara carbune si care are astfel emisii de dioxid de carbon, aceasta decizie ar genera costuri imense, fara a avea efect asupra reducerii emisiilor (in lipsa unei alternative la folosirea carbunelui). Industriile axate pe energie (hartie, ciment, metale) necesita prin urmare mai multe drepturi de emisie gratuite si propun un sistem de referinta in care cei mai eficienti producatori din punct de vedere energetic sa obtine 100% din drepturi gratis, iar altii, care sunt mai putin eficienti sa cumpere anumite certificate”.

Amanarea altor proiecte in alte regiunie sau comparatiile intre avantajele si dezavantajele celor patru tari luate in calcul nu au fost comentate.

Potrivit lui Remus Laes, managing director al Contrast Consulting, „amanarea deciziei nu este un semnal negativ pentru alti investitori interesati de Romania sau de regiune, deoarece amanarea nu este legata de evolutia pietei locale sau regionale, ci de dificultatile din plan global cu care se confrunta compania in acest moment. Avand in vedere evolutia pietelor financiare, o investitie de asemenea dimensiuni este din ce in ce mai greu de finantat. De asemenea, produsele siderurgice sunt prin natura lor destinate spre utilizare in proiecte de investitii. Dupa cum se stie, planurile si bugetele de investitii ale mai multor companii au fost revizuite in urma crizei financiare. Amanarea investitiei pare astfel o decizie fundamentata si oportuna, insa fara o legatura cauzala cu evolutia economica a Romaniei”.