Lista cu numele pagubitilor lui Bernard Madoff a fost data publicitatii. Desi initial se credea ca sunt doar 20-25 de nume mari (atat companii puternice cat si persoane influente), pana la urma „lista lui Madoff” se intinde pe 162 de pagini. In raportul dat publicitatii de Curtea pentru Falimente din New York nu se specifica insa si sumele. Trebuie observat ca unele nume figureaza de mai multe ori, cel mai probabil din cauza faptului ca au „cotizat” de mai multe ori la fondurile administrate de Madoff.

Bernard Madoff, detinatorul unei firmei de investitii la New York si fost presedinte al bursei NASDAQ este anchetat pentru frauda totala de 50 miliarde de dolari. Suma reprezinta valoarea cea mai mare a unei fraude care a putut fi comisa de un singur om pe bursa americana si mai ales la un raport atat de mare intre suma totala si numarul de pagubiti.

Madoff a a utilizat „schema Ponzi”, prin care invartea banii proveniti de la investitori printr-o firma fantoma de brokeraj, pentru a ajunge tot la el, sub forma de castiguri fara a fi macar investiti. Pentru a nu intra la banuieli, primii „invitati” in schema primeau bonificatii consistente, ei chiar recomandandu-l pe Madoff mai departe. Ca orice schema piramidala, este sortita colapsului, atunci cand se ajunge la o masa critica, fiind nevoie ca pentru plata unui nivel din schema sa fie adusi in sistem un numar mult prea mare de oameni, care nu pot fi gasiti.

Cele mai sonore nume, victime ale lui Madoff sunt:

–  Ira Sorkin, avocatul care il apara acum pe Madoff (!);
–  Mark si Andrew Madoff, fii sai;
–  Peter Madoff, fratele sau;
–  JoAnne Crupi, angajata a uneia dintre firmele sale
–  Sandy Koufax, fost jucator de baseball;
–  Fred Wilpon, patronul echipei de baseball New York Mets;
–  Jerome Horowitz, auditor;
–  David Friehling, auditor;
Larry Silverstein, dezvoltator imobiliar a carui firma lucreaza la reconstructia World Trade Center.

Dintre companii:
– HSBC;
– UBS;
– JP Morgan Chase Bank;
– Bank of America;
– BNP Paribas;
– Citigroup;
– Universitatea Columbia.

Avand in vedere faptul ca nu este un personaj violent ce prezinta pericol public, Bernard Madoff este consemnat la domiciliul sau, un apartament luxos din Manhattan.

 

UPDATE2 – Lista (aproape completa) a lui Madoff

Lista contine estimarile realizate de presa americana. Informatiile provin din mai multe surse, printre care si anunturile facute de companiile in cauza. Cifrele sunt aproximative. Pentru a doua updatare a articolului am introdus in tabel si restul pagubitilor.

Fairfield Greenwich Advisors, companie de managementul investitiilor – 7,5 miliarde USD (circa jumatate din activele de 14,1 miliarde USD erau administrate de firmele lui Madoff)
Tremont Group Holdings, grup de companii de asset management – 3,3 miliarde USD (grup detinut de Oppenheimer Funds si Massachusetts Mutual Life Insurance; o companie din grup, Rye Investment Management a investit 3,1 miliarde USD, iar alte fonduri din grup au plasat 200 milioane USD)
Banco Santander, banca spaniola – 2,87 miliarde USD (2,01 miliarde euro plasati din partea unor investitori institutionali si mari clienti de private-banking internationali, 320 milioane euro din partea clientilor de private-banking din Spania)
Bank Medici, banca austriaca – 2,1 miliarde USD (doua fonduri gestionate de banca au plasat 1,5 miliarde euro in fondurile lui Madoff. Bank Medici este detinuta 75% de Unicredit SpA si 25% de presedintele sau Sonja Kohn)
Ascot Partners, fond de hedging – 1,8 miliarde USD (active aflate in administrarea fondurilor lui Madoff)
Access International Advisors, companie de investitii – 1,5 miliarde USD (dintre care 50 milioane USD proveneau din averea personala a cofondatorului Thierry Magon de La Villehuchet, care s-a sinucis dupa falimentul lui Madoff)
Fortis, banca olandeza – 1,35 miliarde USD (nu a avut expunere directa, dar companii din grup sunt expuse partial)
HSBC, banca britanica – 1 miliard USD (grupul a finantat investitii ale unor clienti in fondurile lui Madoff. Grupul nu considera ca a fost expus direct sau ca activele sale au de suferit)
Union Bancaire Privee, banca elvetiana – 700 milioane USD (22 de fonduri din administrarea sa au plasat sume in fondurile lui Madoff; fondul cel mai afectat este Dinvest Total Return, care s-a expus direct cu circa 3% din activele sale)
Natixis, banca franceza – 554,4 milioane USD (nu a facut investitii directe, dar circa 450 milioane euro dintre investitiile facute in numele clientilor au ajuns indirect in administrarea lui Madoff)
Carl Shapiro si sotia sa Ruth, investitor (95 de ani!) – 500 milioane USD (unul dintre primii investitori in fondurile lui Madoff. A pierdut 400 milioane USD personal si 100 milioane USD prin Carl and Ruth Shapiro Family Foundation. Culmea este ca, dupa anuntarea falimentului lui Madoff, l-a imprumutat pe acesta cu 250 milioane USD, mai exact pe 1 decembrie 2008).
Royal Bank of Scotland Group PLC, banca britanica – 492,76 milioane USD (nu are expunere directa, a imprumutat investitori care au plasat bani in fondurile lui Madoff)
BNP Paribas, banca franceza – 431,17 milioane USD (nu are expunere directa, dar a imprumutat investitori care au plasat bani in fondurile lui Madoff)
BBVA, banca spaniola – 369,57 milioane USD (nu are expunere directa)
Auriga International Advisors Ltd., fond de hedging din Insulele Virgine Britanice – 348,4 milioane USD
Man Group, fond britanic de hedging – 360 milioane USD (a investit in alte active la sfatul fondului de investitii gestionat de Madoff, sau pentru care Madoff Securities a fost dealer)
Nomura Holdings, firma japoneza de brokeraj – 358,9 milioane USD (expunere de 32,2 miliarde yeni prin Fairfield Sentry, adica 0,2% din activele pe care le gestioneaza)
Reichmuth & Co, banca elvetiana – 327 milioane USD (a avertizat clientii ca 385 milioane franci elvetieni, adica 3,5% din activele pe care le gestioneaza au fost afectate)
Maxam Capital Management, fond de investitii – 280 milioane USD
EIM SA, fond de investitii – 230 milioane USD (s-a expus cu sub 2% din activele sale)
Aozora Bank Ltd, banca japoneza – 137 milioane USD
AXA SA, grup francez de asigurari – 95-100 milioane USD
UniCredit SpA, banca italiana – 92,39 milioane USD (clientii italieni nu s-a expus deloc, cel mai afectat client a fost fondul irlandez de investitii Pioneer Alternative Investments)
Hadassah, organizatie a femeile evreice din SUA – 90 milioane USD
UBI Banca, banca italiana – 86 milioane USD (expunere indirecta)
Swiss Life Holding, companie elvetiana de asigurari – 78,9 milioane USD (investitii prin fonduri pe care le gestiona)
Nordea Bank AB, banca suedeza – 59,13 milioane USD
M&B Capital Advisers, companie spaniola de brokeraj – 52,8 milioane USD (companie condusa de fiul si ginerele presedintelui bancii Santander)
Hyposwiss, banca elvetiana – 50 milioane USD (banca detinuta de St. Galler Kanonalbank spune ca este practic neafectata deoarece sub 0,1% din activele sale au fost expuse)
Banque Benedict Hentsch & Cie SA, banca elvetiana – 48,8 milioane USD (si-a avertizat clientii ca sunt epxuse la risc active de circa 56 milioane franci elvetieni)
Great Eastern Holding, companie de asigurari din Singapore – 44,266 milioane USD (detinuta de Oversea-Chinese Banking Corp.)
Fairfield, fond american de pensii din orasul cu acelasi nume din statul Connecticut – 41,9 milioane USD (investitiile a 971 de angajati ai administratiei locale, inclusiv din Politia locala si Departamentul local de Pompieri)
Oddo et Cie., companie franceza de servicii financiare – 36,957 milioane USD (a investit in fondul luxemburghez Lux Alpha, al carui custode era UBS Luxembourg. Lux Alpha a investit banii in fondurile lui Madoff)
Bramdean Alternatives, companie de gestionare active – 31,2 milioane USD (s-a expus cu 9,5% din active)
J. Gurwin Foundation, fundatie de caritate – 28 milioane USD
New York University, universitate – 24 milioane USD
Fukoku Mutual Life Co., companie japoneza de asigurari – 22 milioane USD (expunere indirecta)
Sumitomo Life Insurance Co., companie japoneza de asigurari – 22 milioane USD (expunere indirecta)
Banco Espirito Santo, banca portugheza – 21,4 milioane USD (sub 0,1% din activele sale)
Jewish Community Foundation of Los Angeles, fundatie caritabila a comunitatii evreiesti din Los Angeles – 18 milioane USD (expunere directa cu putin sub 5% din activele totale)
Nipponkoa Insurance, companie japoneza de asigurari – 17,9 milioane USD (expunere indirecta)
Phyllis Molchatsky, investitor – 17 milioane USD
Elie Wiesel Foundation for Humanity, fundatie caritabila – 15,2 milioane USD
Yeshiva University, universitate privata americana din New York – 14,5 milioane USD

Harel Insurance Investments & Financial Services Ltd., companie israeliana de asigurari – 14,2 milioane USD- Baloise Holding AG, companie elvetiana de asigurari – 13 milioane USD
Phoenix Holdings, companie israeliana de servicii financiare – 12,6 milioane USD (compania plasase un ordin de retragere pentru 10 milioane USD in noiembrie, care trebuia operat pe 12 decembrie)
Societe Generale, banca franceza – 12,32 milioane USD
Groupama SA – comnpanie franceza de asigurari 12,32 milioane USD- Credit Agricole, banca franceza – 12,32 milioane USD
Caisse d’Epargne, banca franceza – 11,1 milioane USD
Richard Spring, investitor – 11 milioane USD (95% din investitiile sale)
RAB Capital, fond de hedging – 10 milioane USD
Martin Rosenman, investitor – 10 milioane USD (i-a plasat in conturile lui Madoff cu sase zile inainte de arestarea acestuia)
Zsa Zsa Gabor, investitor, actrita (91 de ani) – 10 milioane USD
Banco Popolare, banca italiana – 9,86 milioane USD (expunere indirecta)
Korea Teachers Pension, fond de pensii sud-coreean – 9,1 milioane USD
Mitsui Sumitomo Insurance Co., companie japoneza de asigurari – 8,8 milioane USD (expunere indirecta)
Ramaz School, scoala evreiasca din New York – 6 milioane USD
North Shore-Long Island Jewish Health System, companie americana din sistemul sanitar – 5,7 milioane USD (sub 1% din portofoliul de investitii)
Neue Privat Bank, banca elvetiana – 5 milioane USD (expunere indirecta)
Burt Ross, investitor – 5 milioane USD
Comitetul Olimpic International – 4,8 milioane USD (sub 1% din portofoliu)
Credicorp, companie peruviana de servicii financiare – 4,5 milioane USD (Atlantic Security Bank, detinuta de Credicorp are expunere directa de 1 milion USD si indirecta de restul 3,5 milioane)
Congregatia Kehilath Jeshurun, sinagoga din New York – 3,5 milioane USD
Clal Insurance Enterprise Holdings, companie israeliana de servicii financiare – 3,1 milioane USD
The Maimonides School, scoala evreiasca din Brookline, Massachisetts – 3 milioane USD (nu a investit direct, dar a fost beneficiarul unui fond care a investit aceasta suma in fondurile lui Madoff)
CNP Assurances, companie franceza de asigurari – 3 milioane euro
Bard College, universitate din New York – 3 milioane USD (investiti de Ariel Fund condus de J. Ezra Merkin fara acordul universitatii)
Swiss Reinsurance Co., companie elvetiana de asigurari – sub 3 milioane USD (expunere indirecta)
Banca Espanol de Credito SA – 2 milioane euro (investitii ale clientilor)
Dioceza St. Thomas, biserica catolica din Insulele Virgine Americane – 2 milioane USD
Yad Sarah, organizatie israeliana non-profit – 1,5 milioane USD (nu va mai face nici un proiect in 2009)
SAR Academy, scoala evreiasca din New York – 1,23 milioane USD (o treime din portofoliu)
Aioi Insurance Co., companie japoneza de asigurari – 1,1 milioane USD (expunere indirecta)
Meiji Yasuda Life Insurance Co., companie japoneza de asigurari – 1,1 milioane USD (expunere indirecta)
Ira Roth, investitor – 1 milion USD
Hadleigh Holdings LLC, companie din Miami, Florida, detinuta de Stanley Kriegler – 1 milion USD (a plasat banii cu trei zile inainte de arestarea lui Madoff)
Repex Ventures SA, companie din Insulele Virgine Britanice – 700.000 USD
Compagnie Monegasque de Banque, companie financiara din Monaco – 671.000 USD (detinuta de Mediobanca SpA)
New York Law School, facultate de drept din New York – 300.000 USD
Genium Advisors, companie elvetiana de servicii financiare – 281.400 USD (si-a expus 6,7% din fonduri)
Taiyo Life Insurance Co., companie japoneza de asigurari – 221.000 USD (expunere indirecta)

 

Valori neclare:
Fred Wilpon, investitor, patronul New York Mets
Leonard Feinstein, cofondator al retelei de magazine Bed, Bath & Beyond
Frank Lautenberg, senator de New Jersey, prin fundatia sa de caritate
Norman Braman, fost patron al Philadelphia Eagles
Kevin Bacon si sotia sa Kyra Sedgwick, investitor, actori
Eric Roth, investitor, scenaristul filmelor „Forrest Gump” si „The Curious Case of Benjamin Button”.
Steven Spielberg, prin Wunderkinder Foundation
Jeffrey Katzenberg, CEO al casei de filme DreamWorks Animation SKG Inc.
Gerald Breslauer, consilier financiar al lui Steven Spielberg si Jeffrey Katzenberg
Lawrence Velvel, investitor, decan al Massachusetts School of Law
Henry Kaufman, investitor (81 de ani), a declarat ca a pierdut maxim 2% din averea sa estimata la cateva sute de milioane de dolari
Marc Rich, investitor controversat; purtatoarea de cuvant a declarat ca el si compania sa Marc Rich Group au o expunere directa nesemnificativa
familia Loeb

 

Kenneth si Jeanne Levy-Church, prin JEHT Foundation care s-a inchis la finele lunii ianuarie 2009, avand toate fondurile investitie la Madoff
Mortimer B. Zuckerman, patron al Daily News si US News & World Report, prin Charitable Remainder Trust (11% din active)
Robert I. Lappin Charitable Foundation, fundatie de caritate din Massachusetts, s-a inchis deoarece toate fondurile erau gestionate de Madoff
Chais Family Foundation, fundatie de caritate din California detinuta de Stanley Chais; s-a inchis deoarece avea toate fondurile gestionate de Madoff
Julian J. Levitt Foundation, fundatie de caritate din Texas

 

Hillcrest Golf Club of St. Paul, Minnesota si Oak Ridge Country Club din Hopkins, Minnesota, cluburi de golf – membrii au investit impreuna peste 100 milioane USD
Gabriel Partners, companie de asset management prezidata de Ezra Merkin
Sterling Stamos Capital Management LP, companie de servicii financiare cu birouri in New York si Menlo Park, California
United Association Plumbers & Steamfitters Local 267 in Syracuse, fond local de pensii si asigurari medicale (printre primii care a investit in fondurile lui Madoff, inca de acum 15 ani)
Argus Group Holdings, companie de asigurari si servicii financiare din Insulele Bermude
Credit Industrial et Commercial, companie franceza de servicii financiare (expunere indirecta)
Support Organization for the Madison Cultural Arts District, organizatie culturala din Winsconsin
Fire and Police Pension Association of Colorado, fond de pensii american din Colorado
EFG International, banca elvetiana – clientii au investit circa 130 milioane USD, iar banca a investit direct 0,3% din activele totale
Royal Dutch Shell Pension Fund – expunere minora
Kingate Management, fond de hedging – a investit masiv in fondurile lui Madoff
Fix Asset Management, fond de hedging – a investit masiv in fondurile lui Madoff
Genevalor, Benbassat & Cie. – companie elvetiana de servicii financiare
KBC Group NV, grup financiar belgian – expunere indirecta foarte redusa
Barclays PLC, banca britanica – expunere indirecta foarte redusa
UBS AG, banca elvetiana – expunere indirecta foarte redusa; a negat afirmatiile din presa cum ca ar avea un tota de 1,4 miliarde USD in active expuse
Allianz Global Investor, divizia de asset management a asiguratorului german Allianz – expunere indirecta nesemnificativa
Dexia, banca franceza – 78 milioane euro investitii ale clientilor, 164 milioane euro imprumuturi pentru investitii.
Picower Foundation, fundatie caritabila din Florida; s-a inchis dupa falimentul lui Madoff

 

citeste si Cea mai mare escrocherie de pe bursa new-yorkeză: 50 miliarde dolari de la 25 de păgubiţi