Vodafone şi Orange acuză Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) după ce instituţia a stabilit ca încă trei operatori de telefonie mobilă – Cosmote, Zapp şi Digi.mobil – să practice tarife mai mici de interconectare pentru apelurile terminate în reţeaua proprie. Dacă Vodafone vorbeşte despre „afectarea gravă a mediului concurenţial de pe piaţa românească de telecom”, reprezentanţii Orange acuză explicit „politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote”.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a stabilit ca încă trei operatori de telefonie mobilă să practice tarife mai mici de interconectare pentru apelurile terminate în reţeaua proprie.

Până acum, erau consideraţi operatori cu putere dominantă în piaţă doar Vodafone şi Orange.  Astfel, acestei liste i s-au adăugat următorii:
– Cosmote
– Zapp (deţinut de Telemobil)
– Digi.mobil (deţinut de RCS&RDS)

ANCOM: „Tarife convenabile pentru apeluri în afara reţelei”

Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat că „am semnat şi trimis astăzi operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobilă din România drept furnizori cu putere semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele. Prin aceste decizii, am reglementat pentru prima oară tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS, care vor fi obligaţi să practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009”.

În prezent, tarifele de interconectare sunt următoarele:
– Cosmote: 0,0820 euro/minut;
– Zapp: 0,0801 euro/minut;
– Digi.mobil: 0,0743 euro/minut.

Astfel, tarifele de interconectare vor fi, de la 1 mai 2009, următoarele:
– Cosmote şi Zapp: 0,0640 euro/minut;
– Digi.mobil: 0,0721 euro/minut.

Următoarea modificare va avea loc la 1 ianuarie 2010, când se vor aplica următoarele tarife:
– Cosmote şi Zapp: 0,0567 euro/minut;
– Digi.mobil: 0,0640 euro/minut.

Abia de la 1 iulie 2010, Cosmote şi Zapp operatori vor atinge tarifele care au fost impuse Vodafone şi Orange, mai exact 0,0503 euro/minut
, în timp ce Digi.mobil va practica tariful de 0,0567 euro/minut.

„Prin impunerea acestor tarife ne asigurăm că utilizatorii români beneficiază de tarife convenabile pentru apeluri în afara reţelei lor. În absenţa reglementării, tarifele pot fi stabilite la un nivel excesiv şi ineficient, deoarece concurenţa dintre furnizorii de telefonie mobilă îi determină pe fiecare dintre aceştia să maximizeze beneficiile propriilor utilizatori finali, în detrimentul utilizatorilor altor reţele, care sunt nevoiţi să suporte un nivel al tarifelor mai ridicat pentru apelurile terminate în reţeaua respectivă”, a spus Marinescu.

Obligaţiile celor cinci operatori

– transparenţă (publicarea unei oferte de referinţă pentru interconectare);
– nediscriminare;
– controlul tarifelor prin fundamentare în funcţie de costuri pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor aprobat de autoritate;
– obligaţia de furnizare a unor servicii şi de acordare a accesului la anumite facilităţi.

UPDATE
Cosmote: „Vom aplica deciziile impuse”

Referitor la decizia autorităţii de reglementare, oficialii Cosmote, cel mai mare operator dintre cei trei, au declarat pentru CAPITAL Online: „Cosmote va respecta şi aplica deciziile impuse de catre autoritatea de reglementare. Cu aceasta ocazie, dorim să readucem în vedere condiţiile specifice ale pieţei din România, caracterizată, de foarte mulţi ani, de existenţa duopolului creat de către cei doi mari operatori mobil”.

UPDATE2
Vodafone: „Este o iniţiativă discriminatorie”

Unul dintre cei doi operatori cu putere dominantă în piaţă, Vodafone România, nu este mulţumit de hotărârea ANCOM.

Potrivit comunicatului Vodafone pe acestă temă, compania consideră că această modificare a cadrului „este o nouă iniţiativă discriminatorie pentru operatorii Vodafone România şi Orange România, care favorizează în mod vădit interesele Cosmote, Zapp şi RCS&RDS. După 5 ani în care nu au fost reglementaţi deloc, aceşti operatori sunt în momentul de faţă beneficiarii unui transfer de fonduri de zeci de milioane de euro.

Ne-am fi aşteptat ca, înainte de emiterea deciziilor de reglementare a tarifelor de interconectare, ANCOM să prezinte public argumentele suplimentare faţă de cele trimise Comisiei Europene, dovedind astfel că acţionează transparent, în interesul tuturor utilizatorilor de telefonie mobilă şi în spiritul practicilor europene.

De aceea, credem că deciziile ANCOM afectează grav mediul concurenţial de pe piaţa românească de telecom şi intră în contradicţie cu solicitarea expresă a Comisiei Europene, privind necesitatea aplicării simetriei ratelor de terminare în România. Vodafone intentioneaza sa isi apere interesele legitime prin toate mijloacele legale disponibile”.

UPDATE3
Orange: „Este o subvenţie mascată pentru Cosmote”

Într-o poziţie la fel de fermă precum cea a Vodafone, Orange consideră că, prin adoptarea noilor tarife de interconectare care vor intra în vigoare la 1 mai, autoritatea de reglementare în domeniul comunicaţiilor continuă „politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote”.

„România este singura ţară din lume în care autoritatea introduce asimetria tarifelor de interconectare după 10 ani de simetrie între operatori. Fără nicio explicaţie pertinentă, asimetria a fost impusă încălcând cerinţa exprimată de Comisia Europeană de aplicare a unor tarife egale pentru toţi operatorii, de la momentul intrării în vigoare a deciziilor.

În acest fel, ANCOM continuă politica de favorizare a intereselor grupului Romtelecom-Cosmote şi obligă alţi operatori să continue să subvenţioneze Cosmote pentru încă un an şi două luni”, a declarat directorul de marketing al Orange România, Dorin Odiaţiu.

El a adăugat că utilizatorii de telefonie mobilă din România sunt prejudiciaţi, contrar afirmaţiilor reprezentanţilor ANCOM, deoarece apelurile către reţelele Cosmote şi Telemobil vor continua să fie mai scumpe.