Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat astazi majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10,25%, de la 10%, aplicabila de maine, 1 august 2008.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta în perioada urmatoare.

Decizia Bancii Nationale a surprins pe toata lumea in contextul in care toate analizele dadeau ca „sigura” mentinerea ratei dobanzii de interventie la 10%.

Astfel, potrivit unui sondaj intern realizat de catre Asociatia Analistilor-Financiar Bancari, majoritatea covarsitoare a respondentilor, respectiv 88% a sustinut ca BNR nu va modifica dobanda.

Pe de alta parte, 12 procente dintre participantii la sondaj au intuit miscarea Bancii Nationale, respectiv majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale.

UPDATE: Intrebat ce parere are despre aceasta modificare a BNR, Eugen Radulescu, consilier in cadrul bancii centrale, a declarat pentru Capital Online ca aceasta majorare se justifica prin faptul ca BNR are in vedere presiunile inflationiste pe termen lung, care sunt in continuare ridicate.

Inca de la sedinta precedenta a consiliului, BNR a aratat ca exista riscul ca situatia presiunilor inflationiste pe termen lung sa se inrauteasca, desi in viitorul apropiat presiunile inflationiste vor fi mai putin sesizabile, in sensul ca rata inflatiei ar putea cunoaste o scadere. Radulescu a subliniat ca efectele actualei majorari se vor vedea intr-un termen de aproximativ 6 luni.

0-16838-capitaleugenradulescu2954.jpg

UPDATE2: Analistul Bogdan Baltazar a fost printre putinii din piata care se astepta la o majorare cu 0,25 puncte procentuale a ratei. El a declarat pentru Capital Online ca, „prin lege, BNR este obligata sa vegheze la mentinerea stabilitatii. Cu totii stim ca rata inflatiei pe iulie va fi mare, o masura care sa contracareze era chiar necesara”. Cu toate acestea, majorarea nu este doar o masura menita sa echivaleze evolutiile economiei. Bogdan Baltazar spune ca efecte secundare precum cresterea deficitului de cont curent si intarirea excesiva a leului nu trebuie sa ingrijoreze.

De altfel, „orice majorarea a acestei dobanzi are ca efect imediat rectificarea de catre banci a dobanzilor pe care le practica, atat la credite cat si la depozite in lei. Creditul in lei va deveni intradevar mai scump, dar nu atat de scump incat sa tempereze apetitul romanilor pentru credit. Romanii vor fi sensibili la reglementari de tip birocratic, prin care mai au de adus o hartie, mai au de facut un drum la administratia financiara. Cresterea usoara a dobanzilor la lei, ca urmare a majorarii de catre BNR a dobanzii-cheie, nu va avea acest efect”, mai considera Baltazar.

 0-16842-capital76222.jpg

UPDATE3: Presedinte al CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea considera ca decizia BNR este „putin neasteptata”, in situatia in care ultima majorare abia a fost efectuata in urma cu o luna. „Ca o parere personala, cred ca de data aceasta, bancile nu mai au capacitatea sa preia socul, vor fi nevoite sa majoreze dobanzile. Pana acum, unele banci au putut sa mai atenueze din socul majorarii, dar de data aceasta vor merge cap la cap cu BNR. Adica, a majorat banca centrala dobanda cu 0,25%, vor majora si bancile cu 0,25%”, apreciaza Ghetea.

De asemenea, el mai considera ca „romanii au invatat ca riscul valutar este mai puternic decat riscul cresterii cu 0,25% a dobanzii la leu. Mai ales prin ultimele reglementari ale BNR in materie, este clar ca se doreste o descurajare a creditarii in valuta, pentru consum”. Pentru viitor, Radu Ghetea ar prefera sa vada o modificare in jos a ratei dobanzii, „ar fi bine acum sa mai scada, dar nu doar ca cifra, ci sa fie bine fundamentata. Sa speram ca o sa mearga bine economia si va fi un an agricol bun”.

0-16859-capitalradugheteacumaini2942.jpg